Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Румен Радев поздрави Владимир Александров за изграждането на мултисензорна стая

Президентът на Република България Румен Радев изпрати поздравителен адрес до председателя на „Клуб на миньора и минното дело при Елаците-Мед-Етрополе“, Владимир Александров за изграждането и даряването на мултисензорна стая за децата със специални образователни потребности (СОП) в Центъра за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ) в гр. Етрополе.

В стаята се използват светлини, звук, цветове и други сензорни знаци, за да успокоят, ангажират и подпомогнат децата да се развиват емоционално и когнитивно. Зоната в ЦСРИ – Етрополе е оборудвана с над 30 специални уреди и всички необходими приспособления към тях. Според Мила Пашова – експерт социални услуги на областно ниво, това е най-модерната и най-добре оборудваната сензорна стая на територията на София област.

Предназначена е да улеснява децата, като ангажира сетивата им и предоставя сензорна стимулация в безопасна и спокойна среда, независимо от тяхната възраст или способности. Работи се по посока развитие на сетивата, провокиране на интерес, подобрение при двигателни проблеми, увеличаване на издръжливостта, работата със страхове и трудната адаптация, хиперактивност.

Мултисензорната стая е особено подходяща както за здрави деца, така и за деца със специални образователни потребности във всякакви възрасти. 

Децата със СОП от ЦСРИ ще имат възможността да подобряват общото си състояние, като  ще могат да се потопят в интерактивна атмосфера и да развият сетивата си в удобна, комфортна и приятелска среда. Стаята  допринася рехабилитацията и намалява нивата на стрес, което е от изключителна важност при хора с  подобни потребности. Несъзнателно те стават по – отворени към заобикалящия ги свят, преодоляват трудностите си и отварят сетивата си. Прекараното време в стаята ще спомогне и ежедневната комуникация на децата, ще се неутрализират слабите страни и ще се развият силните такива. Всички дейности в стаята се извършват под формата на игра, като желаният краен резултат, а именно обществената  и социална интеграция,  се достига по- лесно.  Демонстрация на всичко това направиха Ралица Василева – психолог и социален работник, и Невена Пашова – специален педагог, които са преминали редица обучения и адекватно боравят с всички модули, което предпоставя един пълноценен процес на обучение на децата със СОП.

Гост на официалното откриване беше Станка Димитрова – временно изпълняваща длъжността кмет на община Етрополе, която благодари на спонсорите за жеста към децата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *