Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Вдигат наемите на общински жилища със 70%

По предложение на кмета на Ботевград г-н Иван Гавалюгов наемите на общински жилища в града ще бъдат увеличени със 70%. Според него това се налага заради инфлацията, която е натрупана от декември 2007 година, когато е била последната актуализация на тези цени.

Решението бе взето от общинския съвет на редовната му сесия. По време на заседанието бе отправен коментар от д-р Петър Анастасов, общински съветник от МК „Граждани за общината“, че отдаването на жилища под наем на крайно нуждаещи се граждани, е социална функция на общината и такова рязко повишение на цените би било проблем за някои от домакинствата. Според него това е трябвало да се направи през годините поетапно, а не така шоково. Д-р Анастасов предложи повишението сега да бъде с 40%, а догодина, например, с още 20%. Кметът се съгласи с него: „Редно е било, може би, през годините по-често да се актуализират, с по 10-12%. Справедливо според мен е тези наеми ежегодно да бъдат актуализирани с процента на инфлация.“ и добави, че наемите са ниски в сравнение с пазарните цени, затова едно такова увеличение не би се отразило тежко на домакинствата.

В крайна сметка предложението за 40-процентно увеличение бе отхвърлено, заради болшинството гласове „Въздържал се“, което доведе до гласуване на първоначалното предложение за повишение със 70%. То бе прието и ще влезе в сила от 1 март 2024г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *