Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Ботевградчани отпразнуваха Трифон Зарезан

Трифон Зарезан е един от най-големите и любими празници на българите. Той се смята за началото на земеделската или селскостопанската година. Българската православна църква почита днес паметта на Свети мъченик Трифон. Празникът е наречен от народа Зарезан, защото се празнува в началото на пролетния сезон, когато започва резитбата на лозята.

Ботевград посрещна първия ден от месец февруари подобаващо. Празникът бе организиран от Община Ботевград и сдружение „Орханиец“. Празненството се отбеляза в манастира „Рождество на Пресвета Богородица“. Още от рано призори започна подготовката за празника Трифон Зарезан. В 06:00 ч. стартира приготвянето на телешкия курбан. В 11:30 ч. отец Борис извърши водосвет за здраве и благополучие, след което започна и музикалната програма. Специални гости на мероприятието бяха народната певица Иванина Иванова и ТС „Жар“ – село Трудовец с художествен ръководител Георги Иванов, които се погрижиха за доброто настроение на присъстващите. Думата бе дадена на г-жа Мария Накова – председател на кореняшкото сдружение „Орханиец“. Тя приветства всички гости и пожела здраве и берекет.

По традиция всяка година се избира цар на виното и царица на лозята, като и тази година не беше по-различно. Качествата на домашно приготвеното вино от тазгодишните кандидати бяха оценени от тричленно жури в състав от Георги Везирски, Веселин Николов и Георги Спасов. Новият цар на виното стана г-н Красимир Радославов, чието вино от сорт Мерло, спечели първото място в надпреварата. Парата от питката намери г-жа Тоня Николова и стана царица на лозята. Както повелява обичаят царят и царицата зарязаха лозята под съпровода на духова музика и поведоха царското хоро. Музикалната програма завърши с Общински духов оркестър – Ботевград. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *