Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

„Реконструкция на зелената система“ е причината за отсечените дървета на бул. „Цар Освободител“ (ВИДЕО)

Деветте бора, които бяха отсечени наскоро, на бул. „Цар Освободител“ до изграждащото се ново казино са част от процес по реконструкция на „зелената система“ и тяхно място ще бъдат засадени нови дървета, съобразно инфраструктурата наоколо. Това увери кметът на Община Ботевград на петъчния брифинг с местните медии.

Ето какво каза кметът Иван Гавалюгов по въпроса: „Всички процедури са спазени, съответно, има направено обследване, възлагане, изпълнение. Причината не е само, че са опасни дърветата, а причината е, че там сме преценили, във връзка с инвестицията, която се прави в непосредствена близост, да направим реконструкция на зелената система. По подобен начин направихме на други градинки и зелени площи, където си извършват определени благоустройствени дейности, така че няма нищо различно като подход, като причина в сравнение с това, което правим и на други места в общината. Ако някой има притеснение, че тази площ ще остане гола, неозеленена, бързам да успокоя, че там има предвидено компенсаторно залесяване с подходящи видове, съобразно заобикалящата инфраструктура.“

В оправдаване на действията кметът посочи за пример за други такива места, на които се е извършило подобно отсичане. Боровете не подлежат на оформяне на корона, на кастрене или на намаляване на височина с тяхната слаба и нестабилна коренова система, аргументира се градоначалникът.

Когато възникне търговска сграда, без значение каква е, логично е заобикалящата я среда да бъде съобразена, като по този начин не ощетяваме зелените площи, а ги адаптираме и реконструираме.„, заявки Гавалюгов.

1 коментар на “„Реконструкция на зелената система“ е причината за отсечените дървета на бул. „Цар Освободител“ (ВИДЕО)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *