Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Какво е състоянието на общинската пътна мрежа? (ВИДЕО)

Община Ботевград публикува информация относно състоянието на пътната мрежа на територията ѝ и предприетите мерки за осигуряване на безопасността на движението с оглед предстоящата лятна ваканция на учениците за 2024 г.

Информацията бе дискутирана на редовното заседание на Общински съвет – Ботевград. Постоянната комисия по обществен ред и сигурност направи предложение за освежаване на пешеходните пътеки в града и осигуряване на безопасен достъп към сградата на ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров“, гр. Ботевград. Отделно общинският съветник Петя Кочкова отправи критика към кмета Иван Гавалюгов, от който е внесено описанието на състоянието на пътната мрежа, по повод краткия обем на предоставената информация и назова по-конкретно нетрайно боядисаните пешеходни пътеки.

Съветникът Дамян Маринов постави въпрос към кмета Гавалюгов – монтажът на около 600 броя пътни знаци, чиито средства са гласувани през 2023 година. Градоначалникът отговори, че поетапно се монтират въпросните знаци. Като пример посочи поставените пилони пред ТПГ „Стамен Панчев“, на които предстоят да се поставят самите знаци.

Д-р Петър Анастасов взе думата в подкрепа на изказването на г-жа Кочкова и за лош пример отбеляза тротори в село Трудовец, на които тротоарната настилка е кална, от която пониква тревна растителност. В отговор на това Иван Гавалюгов каза, че след като приключи подмяната на подземната инфраструктура да започне подмяна на бордюри и тротоари и в селата.

По време на дебатите общинският съветник Тихомир Маринов попита във връзка с информацията: „Възможно ли е изкърпване на обходния път на главния такъв за вилна зона „Зелин“ през Жабешкото блато с асфалт, тъй като той не издържа на натоварване?“. Гавалюгов отговори следното: „Възложено е на общинското предприятие да изкърпят появилите се дупки в участъка около бившите поделение, а по отношение на разширението – габаритите на пътя са около 4 метра, направили сме разширение, за да могат да се разминават и тежкотоварни автомобили. Не предвиждам към момента асфалтиране на това уширение на пътя, но изкърпване и поддържане във вид, който е приемлив за ползване. Системен, ежедневен и ежеседмичен ангажимент има ОП „БКС“ включително и на регулярните седмично оперативки. Тази седмица са предприели действия по запълване на дупките, по профилиране на участъка, който е насипан с неасфалтиран материал – с фракция. Той по принцип не е предназначен за тежкотоварни автомобили, но поради затваряне на главния път преминават, а това допълнително разрушава. Заедно с това и водите, които се стараем да уловим и вкараме в реката, а не по улиците. След като завърши ремонтът на главния път, което трябва да стане в рамките на този строителен сезон, ще предприемем действия по основен ремонт на този път покрай Жабешкото блато.

Общинският съветник Георги Данов посочи проблем във връзка с функциониращата велоалея между Ботевград и село Трудовец и по-точно липсата на пътни знаци на пътното платно там, където тя се пресича с детелината за включване в път Е-79. След това Кирил Руневски пък попита за поставяне на информационна табела на обектите, където се ремонтира, с детайли за съответния проект.

Информацията бе гласувана от Общински съвет – Ботевград и приета с 19 гласа „за“, 5 – „против“ и 0 – „въздържал се“.

Информация относно състоянието на пътната мрежа на територията ѝ и предприетите мерки за осигуряване на безопасността на движението с оглед предстоящата лятна ваканция на учениците за 2024 г.(резюме):

Общинското предприятие „БКС“ регулярно почиства и поддържа общинските пътища, коси пътните банкети и отстранява храстовидната растителност. В градска среда се поддържат всички детски площадки, междублокови пространства и паркове. Подменят се и обновяват пътни знаци с нарушена светлоотразителност, като приоритет са зоните около детските градини, училища и главни улици.

Бяха изпълнени значителни ремонти на тротоарни настилки по улиците „Стара Планина”, „Цар Иван Шишман”, „Патриарх Евтимий”, както и благоустрояване в ЖК „Васил Левски” и ЖК „Саранск” около блокове от 1 до 4 с подменени настилки и изградени места за детски площадки, които предстои да бъдат оборудвани.

Средствата са предвидени за изкърпване и цялостно асфалтиране на компрометирани участъци в селата Литаково, Рашково, Гурково, Трудовец, град Ботевград и на други места в общината.

Предстои изграждането на мини футболно игрище, детска площадка и комбинирано игрище за баскетбол и волейбол на стадион Светкавица (в ромската махала). Спортната площадка с място за отдих ще бъде довършена в селата Трудовец и Литаково, а в село Врачеш ще бъде направено мини спортно игрище в квартал „Радовец“.

Предстои и ремонт на дворното пространство в ДГ „Синчец“ в гр. Ботевград по спечелен инвестиционен проект на Община Ботевград.

Избран е изпълнител за подмяна на уличното осветление в големите села с LED лампи, като целта е осигуряване на по-голяма осветеност и безопасност.

За увеличаване на видимостта се предприемат мерки за обновяване на хоризонталната маркировка на главните и най-натоварени улици в град Ботевград.

Ремонтират се пътищата от село Боженица към село Курново до разклона за село Елов Дол, пътя от село Липница до село Елов Дол и пътя за вилна зона Зелин. За пътя от село Новачене до село Боженица тече процедура по избор на изпълнител за рехабилитация, която ще приключи до средата на юни.

Тези мерки и ремонти са насочени към подобряване на пътната инфраструктура и повишаване на безопасността за всички жители и посетители на община Ботевград.

През учебната 2023-2024 г. Община Ботевград участва активно в организирането и провеждането на състезанието Националната ученическа викторина по безопасност на движението – „Да запазим децата на пътя”. Общината подпомогна финансово провеждането на състезанието като осигури от свои средства награди и храна за участниците, а също така и участва активно в комисиите по изработването на изпитните въпросници и тестове и осигуряването на членовете на журитата на състезанията. Състезанието е включено в графика на Националните състезания на МОН.

Целта на провеждането им е подпомагане на възпитаването и обучението на учениците в култура на поведение на пътя, която е свързана със спазването на общовалидните правила и норми на лична и колективна безопасност и подкрепя учениците да могат да взимат самостоятелни и адекватни решения в различни ситуации на пътя, като осъзнават действията си и носят пряка отговорност за това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *