Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Препоръки по време на пожароопасния сезон от РСПБЗН – Ботевград

Във връзка с настъпилите през последните дни високи температури, Районна служба “Пожарна  безопасност и защита на населението” – град Ботевград предупреждава, че с това се повишава  и опасността от възникване пожари.

Обръщаме се към гражданите, ръководителите на земеделски кооперации, ловно-рибарски сдружения, частните арендатори и юридическите лица на територията на община Ботевград, за повишено внимание при боравене с открит огън и други източници на топлина  с оглед  недопускане запалване на стърнища, слама, суха трева и отпадъци по слоговете, крайпътните ивици и други тревни площи. Една безотговорно хвърлена незагасена цигара или кибритена клечка от пътуващи в автомобил, разсеян пастир или турист, може да стане причина за крупни пожари с тежки последици, както за околната среда, така и за частната собственост.

Напомняме, че юридическите и физическите лица, които извършват дейности в земеделските земи са длъжни да предприемат мерки за осигуряване на пожарната безопасност  по време на жътвената кампания, спазвайки изискванията на Наредба № 8121з-968 от 10 декември 2014 г. за правилата и нормите за пожарна безопасност при извършване на дейности в земеделските земи.

При извършване на контролирано изгаряне на растителни отпадъци в частните дворове, предварително да се вземат мерки за недопускане разпространението на горенето, никога да не се оставя огъня без наблюдение, а след работа внимателно се изгаси.

Ако решите да се разхладите в планината, там също не палете огън, не изхвърляйте незагасени цигари, докато пътувате с автомобила или вървите пеш.

Забранено е паленето на огън в междублоковите пространства, където са паркирани много автомобили, както и в близост до бензиностанции и газстанции, складове за леснозапалими и горими течности. Запаленият в сухи треви и стърнища огън лесно може да обхване намиращите се в съседство трайни насаждения, селскостопански сгради, вилни и жилищни постройки, горски масиви. 

Внимание да се обърне за недопускане паленето на огън от деца или възрастни хора, които не са в състояние да контролират горенето и изгасяването на огъня при реална опасност от пожар, както и палене на  огън на открито във ветровито време.

В случай на пожар веднага съобщете на единния номер за спешни повиквания 112, като съобщите по възможност най-точно местоположението на пожара. Обажданията на този телефон са безплатни от всички телефони.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *