Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

ГЕРБ-СДС предложи Росен Желязков за премиер и върна мандата изпълнен

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев връчи на ГЕРБ-СДС първия мандат за съставяне на кабинет. Папката получи кандидатът за премиер Росен Желязков.

„Връчвам структура и състав на Министерски съвет, с което заявявам, че този проучвателен мандат е успешно изпълнен“, каза Желязков, приемайки мандата за съставяне на правителство от президента Румен Радев.

В проектокабинета „Желязков“ ще има един вицепремиер. 

Съставът на проектокабинета е:

Министър-председател – Росен Желязков

Вицепремиер и министър на иновациите и растежа – Томислав Дончев

Министър на финансите – Людмила Петкова

Министър на външните работи – Даниел Митов

Министър на вътрешните работи – Калин Стоянов

Министър на регионалното развитие – Николай Нанков

Министър на труда и социалната политика – Деница Сачева

Министър на отбраната – Атанас Запрянов

Министър на правосъдието – Мария Павлова

Министър на образованието – Красимир Вълчев

Министър на здравеопазването – Костадин Ангелов

Министър на културата – Любен Дилов

Министър на земеделието – Георги Тахов

Министър на околната среда и водите – Ивелина Василева

Министър на транспорта – Георги Гвоздейков

Министър на икономиката и индустрията – Теменужка Петкова

Министър на енергетиката – Делян Добрев

Министър на електронното управление – Владимир Темелков

Министър на туризма – Евтим Милошев

Министър на младежта и спорта – Красен Кралев

„Проучвателният мандат е голяма отговорност и изпитание предвид силно фрагментирания парламент и въздържането на мнозинството български граждани да вземат участие в изборите, което неизбежно се отразява на легитимността на институциите. За преодоляването на това ще са необходими системни усилия в защита на обществения интерес“, каза Румен Радев при връчването на мандата.

Миналата седмица президентът проведе консултации за съставяне на правителство с всички парламентарно представени партии за съставяне на бъдещ кабинет. Правителство на малцинството, програмен и експертен кабинет бяха сред предложенията на парламентарните сили.

ГЕРБ-СДС носят отговорността си и ще предложат правителство на малцинството, обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той беше категоричен, че кабинет може да се случи само с първия мандат.

Заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев по време на консултациите посочи, че най-логично е да бъде подкрепен мандатът на победителя в изборите. От Движението поискаха държавният глава да бъде медиатор в преговорите между политическите сили.

Непроменените си приоритети и заявката да са твърда евроатлантическа, антикорупционна опозиция потвърдиха от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ). На въпрос дали биха се обединили с „Възраждане“, председателят на парламентарната група Николай Денков посочи, че ПП-ДБ не виждат как биха могли техните приоритети да бъдат развивани заедно с „Възраждане“.

Ако не бъдат изпълнени първият и вторият мандат, лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов изрази готовността на партията да поеме третия мандат и да разговарят с всички политически сили за съставяне на широко правителство с консенсусна фигура за премиер, без ГЕРБ и ДПС.

От „БСП за България“ изразиха готовността си, ако се стигне до трети мандат, да участват активно в диалога с всички политически сили за сформиране на експертно национално-отговорно пробългарско правителство. Изпълняващият функциите на председател на БСП Атанас Зафиров потвърди, че няма да подкрепят правителство с първия и втория мандат.

Предлагаме експертен кабинет с третия мандат, заяви председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов. Той поясни, че става въпрос за експертен кабинет в условия на политическа криза като единствен възможен изход за излизане от нея и връщане на доверието на гражданите.

Криенето зад експертно правителство не е полезната формула за България, защото прикрива коалиционни взаимоотношения, които не трябва да бъдат видими за широката общественост и липсва пряката отговорност, смята председателят на ПГ на „Величие“ Николай Марков. По думите му най-близо до „Величие“ е идеята за програмно правителство с ясни цели и задачи.

Източник: investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *