Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Борислав Витков, треньор по таекуондо пред БНР, „Радиокафе“: „Любка Петрова, Николай Петков и Теодора Николова са прославили Етрополе в цял свят“

Здравейте, г-н Витков. Как решихте да практикувате този спорт и с какво ви очарова той?

– Буквално от много малък се занимавам с бойни спортове. Като дете започнах да тренирам джудо. И във времето, през 1989 г. започнах занимания с таекуондо, първоначално като състезател, в последствие като треньор и съдя също – международен клас съдя съм аз. Очарова ме, тъй като таекуондо е много динамично, много красиво бойно изкуство, корейско бойно изкуство за самозащита. И това ме очарова. Хубавото в таекуондо е, че може да тренират от малки деца до пределна възраст хора. Това също е много голямо качество.

На какво възраст трябва да бъде едно дете, което желае да го практикува?

– При нас в таекуондо започваме тренировки от 4-, 5-годишна възраст деца, естествено, с квалифициран треньор, който да се занимава с тях. И най-подходящата възраст за таекуондо това е около 12-, 14-годишна възраст да започнат заниманията момчета и момичета деца, без ограничение в годините.

Има ли интерес към таекуондо в малкият град?

– Малкият град в провинцията бих казал, че има сериозен интерес не само към таекуондо, въобще спорта. Тук, в Етрополе, повече от 23-24 години се занимаваме с таекуондо и интересът е доста сериозен. Много деца – харесва им, занимават се, участват по състезания, на изпити. Има сериозен интерес специално да спортуват децата, за което аз много се радвам.

– Трудно ли се успява тук, в малка община като Етрополе?

– Не е трудно. Когато човек има желание да постигне целите си, рано или късно те се постигат. Не е трудно, защото в провинцията по-лесно се намират помещения, зали за тренировки на различни видове спортове и специално таекуондо. Много по-лесно, отколкото в един по-голям град.

Вие имате състезател от световно ниво – това е Любка Петрова, която скоро взе и три сребърни медала на Европейското първенство. Разкажете ни повече.

Ами да. В Етрополе има състезатели, които във времето се изявяват на международни състезания. Те са в националния отбор. Както споменахте, Любка Петрова – тя на Европейското взе бронзов медал на индивидуален спаринг в категория до 58 кг. Също така на отборна форма на трето място при жените се класираха. Но искам да спомена, че тук, в Етрополе, има също един от най-изявените състезатели. Той се казва Николай Петков, който също тренира от 6-7-годишна възраст, който е световен шампион, европейски. В момента той се състезава за друг клуб, но той си е етрополец и аз го считам като мой състезател – при мен е тренирал. И други деца – Теодора Николова, които просто са прославили град Етрополе. И бих казал, че за толкова малък град наистина има много добри деца, има сериозен потенциал за развитието не само на таекуондо, въобще тук е един спортен град.

– Спортен град. Това каза и кметът преди малко. Помага ли ви общината? Помага ли ви кметът?

– Аз мисля, че тук е мястото да благодаря както на старото ръководство, така и на новото и на кмета на Община Етрополе инж. Владимир Александров. Наистина ни помагат с каквото могат и силно се надявам за в бъдеще да продължи помощта, тъй като всички знаем, че без подпомагане на общините за детско-юношеските спортове няма как да има изяви, няма как да се развиват спортовете. А вече от по-високо ниво, по-високо спортно майсторство задълженията отиват към федерации и министерства.

Какво ще кажете от нашия ефир на родителите, какво ще ги посъветвате, които в момента примерно се чудят къде да запишат детето си, какво да тренира за в бъдеще?

– Много е важно не само децата, а и по-възрастните хора да правят движение, да спортуват, да се движат, без значение какъв е спортът. Лично аз би казал, че бойните спортове много помагат на децата, тъй като дисциплината там е на малко по-голямо ниво, да не се притесняват и наистина да записват децата да спортуват бойни спортове, както и други спортове. Децата наистина трябва да се движат, трябва да спортуват, не трябва да живеят такъв заседнал живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *