Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Депутатите отхвърлиха проектокабинета на ГЕРБ

Проектокабинетът с кандидат-премиер Росен Желязков беше отхвърлен от депутатите. „За“ гласуваха всички народни представители от ГЕРБ и две трети от ДПС, а двама се въздържаха – един от Движението и един от „Продължаваме промяната – Демократична Българи“. Останалите гласуваха монолитно „Против“.

Резултатът от гласуването и кворумът показват, че ако ДПС не се беше разцепила днес, кабинетът можеше и да бъде избран, тъй като бяха нужни само 111 гласа. Справката по-долу показва, че 15 депутата от ДПС са заели страната на Ахмед Доган във започналата конфронтация с Делян Пеевски.

Във вторник Бойко Борисов говореше за „трикове“, чрез които да бъде избран кабинетът „Желязков“, без да има стабилна подкрепа на цели парламентарни групи. Отново от гласуването се вижда, че въпреки че 21 депутата (незнайно засега от кои партии) не са се регистрирали и така свалиха кворума до 110 човека. Правилникът позволява те да гласуват, въпреки че не са се регистрирали. Но отцепниците от ДПС в крайна сметка развалиха сметките.

Сегашният над 3-часов дебат, както повечето предишни по тази тема, премина в самохвалство и взаимни обвинения между доскорошните партньори от ГЕРБ и „Продължаваме промяната“. Едните увещаваха, че държавата има нужда от спасение и кабинетът „Желязков“ може да го постигне, а другите – че за три години страната е свидетел на невиждани икономически успехи и реално няма от какво да се спасява.

Дискусията бе открита от самия кандидат-премиер Росен Желязков, който описа тежкото състояние на икономиката и обществото и мерките, които ще се предприемат.

Той поиска да възстанови ефективното управление, за да се преодолеят следните три дефицита – на доверието и легитимността, на целеполагането и целепостигането, на правоприлагането.

„В последните години преживяваме една от най-тежките политически кризи от създаването на държавата. Имаше редица експерименти с неясен смисъл, борба на институции и разделение на обществото на твърди политически ядра, които са напът да се трансформират в липса на демокрация, забавяне на развитието на цялото общество и най-лошото – безкритичен популизъм“, каза Желязков.

Той цитира данните за ниската избирателна активност, която на последните избори падна до рекордно ниските 34%. Според него това се дължи на честите избори, които в последните три години са средно през шест месеца.

„Всичко това доведе до дезинтересиране на обществото, до апатичност и без доверие да дава доверие“, каза Желязков.

Според него обществото е уморено, няма интерес от политиката и гласуват само твърдите ядра. „Единият път – на разделението – е лесен, ние го практикуваме вече трета година. И другият е трудният – на единението, но го дължим заради основните задачи, които предстоят пред държавата за добруването на народа“, каза Росен Желязков.

Изказване направи и акад. Николай Денков – премиер в последното редовно правителство, което представляваше коалиция между ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. В своята реч той наблегна на „успехите“, които постигна неговото правителство и се учуди от желанието на Желязков да поправя нещо.

„Да говорим за ускоряване след трите години (на успехи, според Денков – бел. ред.) е неуместно“, каза бившият зам.-министър във второто редовно правителство на Бойко Борисов и в два служебни кабинета на президента Румен Радев.

Според него в предложения кабинет на ГЕРБ има министри, „доверени на Делян Пеевски“.

„Как са подбрани тези министри, на какъв принцип, имаше ли преговори и с кого? Предлагат ни същите министри, със същите схеми, които предизвикаха протестите от 2020 и 21 г. и от 2013 г. Това ли е най-доброто, което ГЕРБ може да предложи на България днес? Това е правителство от типа: „Забравете за бъдещето“, каза Денков.

Според Йордан Цонев от ДПС трябва задължително да има правителство, защото „ако няма правителство, още повече ще спадне участието на гражданите и този цикъл на спад на доверието и нескончаеми избори, не може да бъде решен по друг начин“.

Той напомни, че и 5% да гласуват на следващи избори, в залата отново ще има 240 депутати, и този „Параграф 22“ ще остане. Той поиска „сговор“ около политики, идеи принципи и ценности.

След като се изказаха представителите на основните партии и стана ясно кой как ще гласува, и че няма как да има правителство, Бойко Борисов излезе на трибуната и поиска прекратяване на дебата, „за да не се излагаме повече пред присъстващите“. Това обаче нямаше как да стане, тъй като вече имаше записани и други депутати за изказвания.

„Нека спрем да се излагаме пред хората тук, те са се наслушали на всичко, в което сме се обвинили, нищо ново не им казваме в момента. Нека да кажем на българските граждани, че се извиняваме, молим се за прошка и пак ще се явим пред тях наесен. Не вярвам, че с третия мандат ще стане нещо, а с вашето отношение към нас и ние не го желаем“, каза Борисов.

Мартин Димитров от „Демократична България“ каза че ГЕРБ са провалили 7 мандата в последните няколко години и „ГЕРБ явно няма проблем да провали още седем мандата“.

Той обвини доскорошните си коалиционни партньори, че са провалили работещото правителство „Денков“, но не са имали план какво да правят след това. „Каква бе ползата от това за България?“, попита Димитров.

„Целият проблем е, че вие ще вкарвате България от избори в избори, но за българската икономика това е тежка и неприятна перспектива. Защото вие имате служебното правителство, регулаторната власт е у вас, и нямате проблем да сме постоянно в избори – за вас е добре“, каза депутатът от ДБ.

Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ отново повтори, че тяхната формация също няма да подкрепи проектокабинета на ГЕРБ, а и втория мандат на ДПС. 

„Излизането от кризата може да стане само с експертен кабинет, с ясна програма, с широка парламентарна подкрепа и да не може да бъде доминиран от една партия. Ако президентът връчи третия мандат на ИТН, ще пратим покана за разговори до всички партии в този парламент за експертен кабинет, с ясна програма. Там ще разберем кой мисли за държавата и кой иска нови избори“, каза Йорданов.

Източник: economic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *