Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Античен фестивал в подножието на крепостта „Боровец“ на 12 и 13 юли

След 36 години отново нестинари в Правец

В сърцето на гората, сред шепот на листа и песни на птици, ще се събуди древен дух. Малък, но пълен с тайни и очарование, Античен фестивал ще открехне завесата на миналото. Готови ли сте за пътешествие назад във времето?

На 12 и 13 юли 2024 г. /петък и събота/, предстои Пето издание на традиционния Античен фестивал в подножието на крепостта „Боровец“ край с. Разлив. Този път събитието ще бъде в по-различен формат. На 12 юли /петък/ вечерта след 18.00 часа на поляната преди заслона на ловците организират сцена под открито небе. Кулминацията е изпълнението на един древен обред, идващ от древността – нестинарството, т. е. ходене върху жар с боси крака.

Нестинарството е един от най-интересните обреди в България, единствен по рода си, съществуващ от много векове в мистичната Странджа планина (селата Българи, Кости, Резово, Бродилово и др.). С танц върху жарта, изпаднали в транс, нестинарите посрещат настъпващото лято, възхваляват името на бога Слънце, който носи със себе си огъня и го молят да ги дари със здраве, успех и плодородие през годината.

Нестинарството е вътрешно състояние на духа и винаги е свързано с понятия като Вяра, Желание, Любов, Отдаденост, Смиреност, Търпение, Душевна чистота. Сякаш земята се разтваря и магията се случва, в писъка на гайдите и тътена на нестинарския тъпан, в оживелите икони и мириса на тамян, нестинарите се разхождат в страховитата сила на огъня.

На 13 юли в събота за пети пореден път ще представим антични възстановки в подножието на крепостта Боровец. Участват традиционните гости от Сдружения за антични реконструкции „MOS MAIORUM ULPIAE CERDICAE“ и „DUX ANTIKA“. Събитието цели да популяризира археологическия обект с национално значение Антична и късноантична крепост Боровец. Поканени са и нови приятели от АЛОС – център за неформално образование и културна дейност, които ще ви потопят в света на античните настолни игри. Организирани са презентации на облекло, въоръжение и екипировка през късната античност, на раннохристиянска литургия, представяне на занаяти, монетосечене, римска медицина, антични настолни игри за деца и още.

Програмата за 13 юли в събота е следната:

10:00 ч. – разходка до крепостта Боровец, придружена с тематичен разказ

11:15 – Откриване и представяне на сдружение „Mos Maiorum Ulpiae Serdicae“, „Дукс Антика“ и център за неформално образование и културна дейност „АЛОС“.

11:30 – Демонстрация на облекло, въоръжение и екипировка през Късната античност.

12:00 – Военни построения и клетва на легионера.

12:30 – Ранното християнство по нашите земи – презентация на литургия.

13:00 – Демонстрация на антични настолни игри и турнир.

13:30 – Демонстрации и представяне на занаяти, монетосечене, римска медицина.

14:00 – Игри с публиката.

15:00 – презентация за крепостта Боровец и разходка до обекта.

Послеслов: Ще имате възможност да се насладите на традиционните кебапчета и кюфтета и да се охладите с бира в топлото време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *