Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

52 650 зрелостници се явяват днес на матура по БЕЛ

л

Над 52 000 зрелостници се явяват на матура днес. Изпитът започва точно в 08:00 ч., а рано тази сутрин беше изтеглен и изпитният вариант, по който ще отговарят зрелостниците. Матура по български език и литература ще има в повече от 670 учебни заведения.
Първият модул е с продължителност един час и представлява тест на въпроси от затворен тип. Във втория модул има и въпроси от отворен тип, а третият – е съчинение. Над кое произведение ще разсъждават зрелостниците все още не е ясно, но е зад компютърно генериран модел под номер 13. 

Изпитът ще продължи 4 часа. Резултатите от днешната матура ще бъдат обявени до 13 юни. Миналата година на изпита по български език и литература се падна стихотворението „Вяра” на Никола Вапцалов. 

По 41-ия въпрос от изпита учениците трябва да напишат интерпретативно съчинение или есе.

Вторият задължителен държавен зрелостен изпит в 12-и клас е на 23 май и отново започва в 8.00 часа. За него заявления за явяване са подали 41 716 зрелостници.

Матурите по желание ще са между 28 май и 31 май. За изпита по желание заявление са подали 888 ученици, а да държат изпит за получаване на Степен на професионална квалификация желаещите са 10 421 ученици. По този начин учениците от професионалните гимназии може да не се явяват на втората задължителна матура в 12-и клас.

Източник:Dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *