Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Чудотворната Боянска Пресвета Богородица пристигна в Ботевград

Камбанен звън посрещна чудотворната икона на Света Богородица преди минути в двора на църквата „Свето Възнесение Господне“ в Ботевград. Тя идва от Женския манастир близо до с. Бояни, Черновицка област в Украйна, като преди пристигането й в Ботевград, бе изложена за поклонение в църквата „Св. св. Кирил и Методий“ в Ловеч. Иконата пристига в Ботевград за втори път в последните десет години, съпроводена от делегация от 11 придружители, 7 от които идват с нея от Украйна. Начело на делегацията е Ловчанският митрополит Гавриил и игуменът на манастира Банченски Архиепископ Лонгин, който пръв в далечната 1993г забелязва сълзите, стичащи се от очите на Богородица и открива чудодейната й сила. Иконата на Светата майка бе посрещната от Архиерейският наместник отец Борис и свещеници от общината. Веднага след внасянето на иконата в храма започна Вечерня под ръководството на Ловчанския митрополит.

Иконата на Божията майка се пази в църквата на Женския манастир в село Бояни, Новоселитски район на Черновицка област в Украйна. Тя е била изографисана през 1991-ва година за иконостаса на обновения храм. Първото чудо с нея е станало две години по-късно, когато очите на изображението на Божията майка се изпълнили със сълзи. Изведнъж те потекли обилно, а скоро се случило и първото изцеление. Следите от сълзте й все още личат по иконата.

Миряните ще могат да се преклонят пред иконата до утре следобед. В 16:00 ч. тя ще бъде пренесена в църквата „Успиние Богородично“ в града, където ще остане до вторник. След това пътят й продължава към Етрополе.
Чудотворният образ на Божията майка ще бъде изложен за поклонение в централните храмове на духовните околии до 2-ри юни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *