Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

ГЕРБ печели евроизборите, БСП – втора

Трета е ДПС, евродепутати ще имат още ВМРО-БНД и „Демократична България”

Коалицията на ГЕРБ и СДС печели убедително изборите за европейски парламент в България. Според резултатите от паралелното преброяване на „Галъп”, 29,8% са гласували за кандидатите на партията, водена от премиера Бойко Борисов. „Тренд” отчита 29%.

Втора, с 24,2% според „Галъп” и 23,7% според „Тренд”, е БСП. Трета е ДПС – съответно 16,9% и 18%, сочат данните на „Галъп” и „Тренд”.

Освен трите големи партии, евродепутати ще имат и ВМРО-БНД, за която са гласували около 8% от избирателите, както и „Демократична България” с около 6%.

Така разпределението на българските депутати в Европейския парламент е съответно 7 от ГЕРБ и СДС, 5 от БСП, 3 от ДПС, един или двама от ВМРО-БНД и един от „Демократична България”.

Данните от паралелното преброяване показват, че на 6-то място остава партията на Вселин Марешки – „Воля”, с около 3,5%.

А седми е независимият кандидат за евродепутат и бивш кмет на столичния район „Младост”, Десислава Иванчева, която е подсъдима за взимане на подкуп. Тя получава 1,7% според „Тренд” и 1,8% според „Галъп”, изпреварвайки „Атака” и водената от АБВ „Коалиция за България”.

С условието, че преференциалният вот може да доведе до промени, а някои от кандидатите могат да се откажат за сметка на други, вероятните имена на новите евродепутати са: Мария Габриел, Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел, Асим Адемов, Лиляна Павлова (ГЕРБ) и Александър Йорданов (СДС).

Елена Йончева, Петър Витанов, Цветелина Пенкова, Иво Христов, Сергей Станишев (БСП);

Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Илхан Кючюк (ДПС);

Ангел Джамбазки (ВМРО) и Радан Кънев („Демократична България”).

Избирателната активност е била 30,8%. Гласувалите с „Не подкрепям никого” са 3,1%. На предишните евроизбори през 2014 г. избирателната активност беше 35,84%.

На тези европейски избори 6 355 633 българи имаха право на глас. Общият брой на избирателните секции в страната бе 11 661, а в чужбина – 191.

Европейският парламент е единствената институция в ЕС, чиито членове се избират пряко от гражданите, а мандатът на депутатите е 5-годишен.

Избирателната активност е 26,2%. Най-активни са били гласоподавателите в Кърджали. Отбелява се по-ниска избирателна активност в сравнение в предишните избори за Европарламент през 2014 година.

7 медии са наказани от ЦИК, тъй като оповестили прогнозни резултати преди края на изборния ден.

От ЦИК прогнозират, че точното разпределение на българските евродепутати ще стане ясно на 29 май.

Източник:vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *