Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

До 70 хил.лв отпуснаха съветниците в Ботевград за надграждане на системата за видеонаблюдение в общината

Общински съвет Ботевград излезе  от днешното си редовно заседание с решение да бъдат отпуснати до 70 хил.лв за доставка на материали и оборудване за надграждане на съществуващата система за видеонаблюдение в община Ботевград. Новото оборудване ще бъде съсредоточено основно в селата.

Системата за видеонаблюдение функционира трета година и вече дава своите резултати, посочи кметът Иван Гавалюгов. Община Ботевград работи в тясно сътрудничество с Районно управление на МВР. По предложение на Гл.инспектор Красимир Кирилов, кметът Иван Гавалюгов от своя страна предлага на съветниците да одобрят инвестицията. За целта ще бъдат доставени 26 броя камери в 12 точки. В количествено-стойностната сметка е включена и Поликлиниката и Детска ясла „Здравец“ в Ботевград, където многократно са регистрирани случаи на посегателство върху детските съоръжения.

В предложението до кмета Гавалюгов, Гл.инспектор Кирилов предлага следните локации за поставяне на камери:

Врачеш:

ул. „Патриарх Евтимий“, ул. „Оборище“ и ул.„Гурко“

Литаково:

Детска градина, кръстовището за село Радотина (при автогарата) и ул. „Любен Каравелов“.

Новачене:

Изходът за Литаково, главен път Е79 (който минава през селото) и ул. „Черешово топче“.

Скравена:

ул. „Околовръстна“, ул.„Свобода“ и ул. „Койдановец“.

Мнение по отношение на видеонаблюдението изрази общинският съветник Петя Кочкова. Според нея видеонаблюдението се възлага на фирма, която е в конфликт на интереси – „Атлантис Нет“ . На следващо място тя посочи, че в центъра на града има видеокамери, които не са уловили системни хулигански действия спрямо магазин,  на който се чупи витрината. „Причината е, че на видеокамерата не става ясно, кой е извършителят.  Това е третият или четвъртият случай на посегателство върху магазинче в центъра на Ботевград. Питам, каква е гаранцията , че тези камери, които монтирате са с ниско качество и капацитет, който явно не дава обхват, така че да се приближават обектите“, заяви Петя Кочкова.

„Нямам никакви намерения точно Вас д а убеждавам“, отговори кметът Гавалюгов. „Вие сте тотално предубедена и некомпетентна по темата“, добави той. Кметът посочи, че камерите не могат да засичат всяко едно престъпление и да идентифицират всяко едно лице.

Общинският съветник Тихомир Найденов, собственик на фирма „Атлантис Нет“, заяви, че фирмата не участва с нито един лев изграждането на видеонаблюдението. „Има си други фирми, които участват и нямат нищо общо с „Атлантис Нет“. Това, че Вие си мислите, че нещата са както преди и че се възлагат обществените поръчки на близки до обкръжението на кмета фирми, не отговаря на истината“, репликира Найденов.

Общинският съветник Дамян Маринов постави въпроса, дали е решен въпроса относно компютърната обработка на информацията на видеоматериалите от полицията. Маринов направи предложение за допълване обхвата на системата за видеонаблюдение с  още една точка в Краево.  Кметът Гавалюгов се съгласи, но добави че трябва да се увеличат средствата по този начин.  

Първоначално предложената сума бе завишена на 70 хил.лв. и към план-сметката  бе включено и село Боженица.

След поименно гласуване 17 общински съветници подкрепиха Докладната записка на кмета Иван Гавалюгов,  един се въздържа, против нямаше. Болшинството съветници от групата на ОББО не участваха в гласуването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *