Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Нови правила при провеждане на изпитите в 7 клас

От Министерството на образованието и науката (МОН) въвеждат изцяло електронно подаване на документи за кандидатстване след седми клас. Това стана ясно по време на пресконференция в министерството. Родителите могат да подадат заявления и на място в училищата, но и тогава те ще бъдат подадени електронно от длъжностното лице. Миналата година 39% от родителите са се възползвали от възможността за електронно кандидатстване. Тази година министерството насърчава електронното кандидатстване чрез онлайн платформа.

В електронната система може да се избере училището и паралелката. За да се избере паралелка е необходимо да се въведе нейният код. Електронно се подава медицинско свидетелство само ако паралелката е професионална. Балообразуването също е видно на платформата.

Без служебна бележка, черен химикал и документ за самоличност или бележник учениците в седми клас няма да бъдат допускани до национално външно оценяване и изпитите за кандидатстване след седми клас. Няма промяна във времетраенето на изпита – първият модул трае 60 минути, а вторият – 90 минути. За учениците със специални образователни потребности той е удължен с 30 минути.

Изпитът обаче е единен и няма допълнителен модул за кандидатстващите седмокласници“ обясни заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова. „Взели сме мерки за сигурност, като в изпитните комплекти има уникални баркодове. Има възможност и за видеонаблюдение„, каза още тя. По думите ѝ изпитните комплекти вече са готови и ще бъдат изпратени до училищата.

До 27 юни се очаква резултатите да бъдат обявени. От 3 до 5 юли се подават документите за участие в класирането. Михайлова призова за внимателно подреждане на желанията на учениците при кандидатстването. След първото и второто класиране, ако учениците не се запишат, трябва да подадат заявление за следващо класиране.

162 са професионалните паралелки с дуално обучение. Най-много са заявени в областите електротехника, селско стопанство, транспорт и електротехника. В 18 общини са разкрити паралелки, които са нови за съответната община. Такива са машинен техник и системен програмист.

16 и 17 юни са обявени за неучебни дни с оглед смените и учениците в по-малките населени места.

Припомняме, че кампанията през 2018 г. не се размина без гафове. Един от тях бе техническа грешка, допусната при част от класирането на ученици след седми клас. Това наложи сваляне на системата за класиране и актуализация. Грешката засягаше макар и само няколко училища, но сред най-желаните и елитни в София.

Източник: news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *