Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Предстоящо: Работна среща за достъп до жилище и жилищни права в Ботевград

Най-голямата глобална кампания за достъп до жилище и жилищни права идва в Ботевград. Събитието Build Solid Ground, организирано от Хабитат България, ще се проведе на 5 юли, петък, от 9:30 ч. в зала „Христо Ботев“ в сградата на обинска администрация.

Градовете не могат да отговорят на нуждата от жилища. Хората масово се местят в тях, за да намират работа, но темпът на растеж на населението надвишава темпа на осигуряване на адекватно настаняване. До 2030 г. се очаква трима от всеки пет души в света да живеят в градове, както и населението в гетата да се удвои, достигайки 2 милиарда души.

Тези проблеми са във фокуса на Build Solid Ground, новата глобална кампания за достъп до жилище и жилищни права на международната организация Habitat for Humanity International. Застъпническата кампания, която преминава под мотото, че всеки човек заслужава да има достоен дом и да се чувства защитен от заплахи към собствеността си, вече работи в над 30 страни по света.

В рамките на тригодишната си кампания българският клон на организацията – Хабитат България – започна серия от общо трийсет срещи с общини, в които акцент са предизвикателствата и възможностите на урбанизацията.

През 2018 г. организацията проведе първите десет срещи в градовете – Смядово, Търговище, Антоново, Габрово, Кюстендил, Дупница, Несебър, Бургас, Сунгурларе и Столична община – район „Надежда“. Над 380 участника – служители на общинската администрация, граждани и медии се включиха активно в проведените мероприятия.

По време на работните срещи в общините се разгледаха възможностите за обновяване на бедните квартали – а именно, подобряване на условията на живот и осигуряване на достъп до базови санитарни условия. В момента един от всеки седем души на планетата живее в неправомерно застроени и пренаселени градски територии, с недостатъчна инфраструктура, често без достъп до електричество, вода и канализация.

Тема на дискусията бе и нуждата от подобряване на правата върху земята. В световен план 75% от хората нямат подходяща документация за земята, на която живеят, и милиони живеят в постоянен страх от изселване, нежелаейки да напускат домовете си, в които са живели понякога цял живот. Експертите на Habitat for Humanity са категорични, че с осигурена собственост или право на ползване, хората живеят без страх от изселване и инвестират повече в своите семейства, общности и бъдеще.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *