Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Ученици от ОУ“Н.Вапцаров“ завоюваха един сребърен и два бронзови медала от финала на Международен математически турнир в Несебър

Учениците от ОУ „Никола Йонков Вапцаров“ Ботевград се представиха достойно на финала на Международното състезание „Математика без граници“- 2019 г. в гр. Несебър.

Симеон Стаменов от първи „А“ клас, с класен ръководител Марияна Иванова, спечели сребърен медал. Само една задача делеше първокласника от златото.

Бронзов медал получи Витомир Василев от втори „Е“ клас , с класен ръководител Иванка Димитрова.

Ванеса Микова от 3-ти „Г“ клас, с класен ръководител Христина Димитрова, спечели също бронзов медал.

Преподавателят Христина Димитрова получи специалната награда за принос към математическия турнир.

ОУ“Н.Вапцаров“ за първи път участва в международния математически турнир, който се проведе за шеста поредна година. Успехът за тримата ученици е голям, сподели г-жа Димитрова.

Международният математически турнир се проведе за ученици на възраст от 7 до 18 години, разпределени в 9 възрастови групи. В него участваха най-добрите математици от 15 държави  с общо 1 200 участници. Това бяха ученици от 1 –ви до 12-ти клас от Азербайджан, Виетнам, Иран ,Казахстан, Киргистан, Македония, Малта, Румъния, Русия, Словения, Турция, Украйна, Узбекистан, Филипините и България.

Всеки кръг от турнира се проведе чрез тест за всяка група/клас с продължителност за решаването му 60 минути. Тестът се състоя от 20 задачи със свободен отговор.

Финалът протече под формата на индивидуално и отборно състезание.

Класирането за купите „Математика без граници” се определя на базата на  сбора от двата най-добри резултата от трите предварителни кръга и утроения резултат от финалното състезание. В класирането участват до 3-ма представители на всяка страна, получили най-добър резултат във финала. Специални награди и титлата „Математическа звезда на Турнира” получават по един участник от всяка държава, представили се най-успешно през всички етапи на турнира.

Кметът на община Несебър Николай Димитров, патрон на турнира, връчи наградите на най-успешно представилия се участник в турнира и награда за партньорство на представител на училище/държава.