Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Мащабно учение в тунел „Ечемишка“ симулира катастрофа и демонстрира координацията между институциите при пътно-транспортни бедствия

Мащабно учение на МВР и Агенция „Пътна инфраструктура” се състоя днес в тунел „Ечемишка” на АМ”Хемус”, с участието на повече от 300 участници и доброволни формирования, както и едни от най-добрите международни експерти при справяне с кризисни ситуации в тунели. На учението присъства лично главният секретар на МВР – Гл.комисар Ивайло Иванов, ст. комисар Шотаров – директор на Дирекция „Оперативна дейност”, Николай Николов- директор на Главна дирекция „ПБЗН”, Георги Иванов – директор на Областана дирекция „ПБЗН”-София, зам.областният управител на Софийска област Николай Николов, окръжният прокурор Наталия Николова, Малина Крумова – председател на Агенция безопасност на движение по пътищата.

Участваха Районните служби по пожарна безопасност в Ботевград, Правец, Етрополе и Елин Пелин, столичната дирекция по ПБЗН.

Учението се проведе в дясната тръба на тунела, посока София-Варна, а в лявата се осъществяваше пътният поток.

Целта му бе е подобряване на взаимодействието между съставните части на единната спасителна система в Софийска област за повишаване готовността за реагиране при бедствия.

Сценарият разигра пътно-транспортно произшествие в тунел „Ечемишка” в тръбата от София за Варна. Симулирана бе катастрофата между лек автомобил и тежкотоварен автомобил-самосвал – 200 метра преди изхода от тунела. Вследствие на катастрофата двете МПС-та са се запалили и бе предизвикана верижна катастрофа между 5 леки автомобила, които са на 400 м от входа на тунела в посока Варна и преобърнал се микробус с 5-ма пътници на 120 м преди изхода на тунела. Вследствие на пожара тунелът се задими. Сигнал бе подаден на 112. Оттам се сигнализират на дежурна оперативна група към Областна дирекция на МВР-София, Център за спешна медицинска помощ-София  и АПИ. Съобщението се приема и регистрира от Регионална дирекция по  пожарна безопасност – София. Обявено не частично бедствено положение и бе въведено областния план за защита при бедствия при транспортни инциденти. Областният управител определи за ръководител на операцията директора на регионална дирекция Пожарна безопасност  и защита на населението –София.

Сформиран бе областен кризисен щаб при бедствия в частта „Транспортни инциденти”, в който бяха включени допълнително служители от Областно пътно управление, РИОСВ, БЧК , Спешна помощ Регионална дирекция по горите, мобилни оператори. Изграден бе Команден пункт на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”  в специализирана противопожарна кола, който бе оборудван с радиостанции и Интернет. В който се следяха  на монитори действията по спасителната акция, които се предаваха чрез камери, монтирани в тунела. 

Служители на РСПБЗН-Ботевград първи влязоха в тунела, за да окажат помощ на пострадалите в автомобила и самосвала. На помощ след това идват от националната противопожарна служба. На изхода от тунела служители от РДПБЗН- Правец и Етрополе оказваха помощ на пострадалите в микробуса. Един е тежко пострадал с фрактура на крака и порезни рани на ръката и главата, останалите  четирима са леко пострадали. Постепенно хората бяха изведени от тунела с помощта на димни спасителни качулки.

Вследствие на пътния инцидент загиват на място двама шофьори, а пътнически микробус, преминаващ покрай пожара катастрофира няколко метра след това. Сценарият показа голям брой ранени, както и затиснати пътници. По време на гасенето  бе пострадал и един пожарникар. В евакуацията по извеждане на пострадалите се включиха доброволци от Горна Малина.

Екипите на терен тренираха гасене на пожара, спасяване на пострадалите и транспортирането им до болнично заведение. В учението участваха няколко линейки на Спешна помощ и екип на БЧК. Учението продължи един час и половина. Пожарът бе загасен от Пожарните служби в Ботевград и Елин Пелин.

Тунелът е с дължина 775 м и през 2017 година беше ремонтиран, така че да позволява бърза реакция при инцидент.

„За нас бе важно да видим, че има стиковка между различните служби в такива ситуации, не само МВР. Това е най-правилният път , за да можем да спасим човешки животи. Нивото на представяне бе много добро, колегите разполагат с необходимата техника”, това заяви в края на учебната операция гл. секретар на МВР Иванов.

Старши комисар Николай Николов благодари на АПИ за енергичната подкрепа в учението . „Това е тунел, който съвсем скоро бе ремонтиран и отговаря на всички европейски изисквания. В него има система за ранно предупреждение и система за реверсиране на въздуха – това което е най-страшното в един тунел. Въздухът и димът убиват хората“, добави Николов. По думите му с диморефольотори се действа, когато няма монтирани вентилационни системи в тунелите. Те се задействат с мощни двигатели и се обръща въздухът, в зависимост, къде е местонахождението на ПТП-то.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *