Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

65 е недостигът до норматива за минимален брой ученици за новата учебна 2019/2020г

Във връзка с подготовката за новата учебна 2019/2020г. в общинска администрация Ботевград са постъпили мотивирани искания
от директорите на общинските училища за разрешение за функциониране на паралелки под норматива за минимален брой ученици. Исканията са придружени с положителни становища от г-жа Росица Иванова- началник на РУО София-регион, съгласно изискванията на чл.68, ал.8 от Наредбата за финансиране на институциите в системата на училищното и предучилищното образование. Функционирането на паралелки с численост на учениците под минималния брой е обусловено от редица социални, географски и демографски фактори и е съгласно чл.68, ал.1, т.2, при условията на ал.2 – ал.4 от Наредбата за финансиране на институциите в системата на предучилищното и училищното образование, когато общият брой на учениците в паралелките на общообразователните училища е до 80.

В случая общият брой на учениците във всяка от образователните институции в община Ботевград надвишава 80 и няма необходимост от допълнително финансиране, тъй като формулата за разпределение на средствата по единни разходни стандарти е съобразена така, че да няма недостиг на средства в нито едно от общинските училища на територията на община Ботевград. Общият брой на учениците в маломерните паралелки в общинските училища е 231, при норматив за минимален брой – 296. За новата учебна година недостигът до норматива за минимален брой е 65 ученици.

Предстои Общински съвет-Ботевград да даде съгласие за функционирането на паралелки с численост на учениците под норматива за минимален брой в общинските училища за учебната 2019/2020г., както следва:

ОУ „Отец Паисий” – с. Врачеш – недостиг 14 ученици; ОУ „В Левски” – с. Литаково – недостиг от 4 ученици; ОУ „Св. Св. Кирил н Методий” – с. Скравена – недостиг от 11; ОУ „В. Левски” – с. Новачене – 12; ОУ „В. Левски” – гр. Ботевград – 14; ОУ „Л. Каравелов”- с. Трудовец -10.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *