Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Коледа в Ботевградско идва по-рано: ОДБХ призовава стопаните на прасета да ги заколят по-рано, заради риска от чума

Чума по свинете на територията на община Ботевград засега няма. Това съобщи за botevgrad.news д-р Красимир Стаменов, Главен инспектор на Областна дирекция по безопасност на храните и защита на животните -София област. Горски служители  обикалят и проверяват селата Боженица и Липница, които са гранични на Врачанска област, по Витиня също. На този етап няма открито  нищо притеснително.

Независимо от това от утре започва превантивна кампания, която да предотврати евентуално загробване на животни. Идеята е да се пристъпи към доброволно умъртвяване на прасета, гледани в частни стопанства, тип „заден двор“, като превантивна мярка срещу африканската чума.Мерките се взимат поради това, че през  Ботевградска община преминават пътища от републиканската пътна мрежа, които свързват с Видинско , където има огнища на чумата по свинете.

От утре д- р Стаменов, съвместно с кметовете на кметства ще се срещат със стопани на свине, за да ги уведомяват да предприемат тяхното умъртвяване чрез колене, за да не се стига до загробване, което е по-неприятно.

Всички прасета, които са достигнали кланнична възраст трябва да се заколят – над 120 кг. Големи прасета, ако се разболеят, биха дали по-големи загуби на стопаните си, тъй като са ги гледали цяла година. По-добрият вариант е прасето да се заколи и прибере по буркани, отколкото да се загроби“, заяви д-р Стаменов. По думите му няма срок.

Д-р Стаменов не се ангажира да определи боря на прасетата, защото не се регистрират, но подчерта , че проблемът е най-голям във Врачеш и Литаково, тъй като там има най-много прасета, които се отглеждат свободно. „Те са отпуснати пасищно, а вирусът го носи дивата свия и тя може да го предаде на домашните прасета“, добави д-р Красимир Стаменов..

Срещите със собствениците на прасета ще започнат в кметствата на селата Литаково от 9 часа, в Гурково от 10 часа, в Радотина от 10.30 часа, в Рашково от 11.00ч и във Врачеш от 13.30.

В четвъртък срещите продължават в Трудовец от  9 ч, в Скравена от 10.00ч,в Новачене от 11.оо ч и в  Ботевград – 17.30 ч в сградата на общинската администрация.

В петък срещите ще се проведат в Боженица- 9.00ч, Липница-10.00ч  и Елов дол-11.00ч.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *