Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

134 г от Съединението отбелязаха Община Ботевград и признателните поколения

Днес, 6-ти септември, отбелязваме тържествено един от най-светлите празниици в новата ни история – Деня на Съединението на България. Преди 134 години, през далечната 1885 година, датата 6-ти септември извежда  младата Българска държава в полезрението на тогавашна Европа. Един малък, непокорен и храбър народ  от Балканите дръзва да наруши железните правила на Великите сили и а отхвърли разпоредения  от тях и несправедлив за България  Берлински договор, разделил изкуствено страната ни и народа ни.

Съединението, провъзгласено в Пловдив , е координирано и пропагандирано от Българския таен революционен комитет, с ръководител Захари Стоянов. Първоначалната идея е била Македония да бъде включена в Съединението, но властите решават в онзи момент да не влошават рязко отношенията със Сърбия и Гърция, които също имали претенции към Македония.

Съединението между Княжество България и Източна Румелия е извършено в резултат  на военен преврат , предвождан от майор от Данаил Николаев и четата на Чардафон  Велики. Подкрепено е от княз Александър Батенберг. Само 6 години след Освобождението българите от двете страни на Стара планина поемат съдбата си в свои ръце и по безкръвен път , съвсем сами, извършват първото в най=новата ни история  Национално обединение.

По повод бележитото събитие днес Община Ботевград тържествено организира тържествена церемония, която се състоя пред паметника на Незнайния воин. Исторически доклад изнесе директорът на Исторически музей – Рени Лазарова.

Тя  припомни ,че на 1 юни 1878 г, съгласно предварително споразумение на Русия със Великите сили – Германия, Австро-Унгария, Великобритания, Франция, Италия започва Конгрес , на който се решава съдбата на Българската държава. Над 2 милион и 500 хиляди българи остават извън територията на Княжество България.

През 2019г се навършиха 90 години от построяването на паметника на загиналите в Балканските войни от 1912-1913г. и Първата световна война 1915г- 1918г. от Ботевград. Паметникът е построен по инициатива и със средства събрани от Орханийското запасно подофицерно дружество. Бронзовата фигура на войника е отлята в Рим, Италия. Височината на паметника е 7 метра, а основата му е изработена от шлифован гранит с форма на пресечена пирамида, върху която е поставена бронзова фигура на въоръжен пехотинец в цял ръст. На четирите страни на пирамидата са вградени 2 бронзови плочи. Върху паметника са изписани 83 имена на загиналите. Преди около 5 години паметникът бе поруган и части от него бяха откраднати. С финансовата подкрепа на Община Ботевград и Министерство на отбраната, художникът Веселин Райков изработи и монтира нова плоча – пластика и нов герб на липсващите места. Паметникът бе почистен, за да придобие отново вида, който е имал при построяването си.

Венци и цветя, в знак на признателност към загиналите герои на България , поднесоха кметът на общината Иван Гавалюгов, от Общински съвет Ботевград, представители на политически партии и неправителствени организации, учебни и детски  заведения и общински предприятия, културни институции и др.

След тържествената церемония общинското ръководство поздрави гражданите с празника, с концерт на талантливата Любомира Вушева. Своя концерет тя започна с песента „Хубава си, моя горо“ и заъврши с „Моя страна, моя България“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *