Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Министър Аврамова: Правителството даде „зелена светлина“ за реализацията на скоростния път Мездра – Ботевград

Правителството даде „зелена светлина“ за реализацията на скоростния път между Мездра и Ботевград с прието днес постановление за извършване на промени на утвърдения със Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г. максимален размер на ангажиментите за разходи.

Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова след редовното правителствено заседание. Тя обясни, че с постановлението се увеличава максималният размер на ангажиментите, които Министерството на регионалното развитие и благоустройството може да поеме за сключване на договори с изпълнителите с до 419 327 906 млн. лв., с които ще се финансира проектът.


Общата стойност в размер на малко над 419 млн. лв. ще бъдат разплатени на изпълнителите от приходите, които ще бъдат реализирани в следващите години от винетни и тол такси, каза още министър Аврамова. Тя напомни, че двата лота ще бъдат разплащани по нова схема. Изпълнителите ще получат сумата след цялостно завършване на изградените участъци. Министърът изрази увереност, че този пилотен начин на финансиране ще действа дисциплиниращо на изпълнителите, те ще работят максимално мобилизирано и ще изпълнят договорите в срок и с необходимото качество, така че обектът да може да бъде приет и разплатен. Индикативният срок за приключване на строително-монтажните работи е 2023 година.

Регионалният министър изрази увереност, че с усилената работа на АПИ и съдействието на министерството строителните работи на терен ще могат да стартират до края на годината.

Участъкът от републиканската пътна мрежа между Ботевград и Мездра в момента е с много завои, където се правят рискови изпреварвания и има много катастрофи.

За да се повиши безопасността на трасето, модернизацията на участъка включва освен удвояване на пътя и изнасяне на трафика извън населените места. Ще бъдат изградени обходи при селата Люти дол, Типченица, Новачене и Скравена. Ще бъдат построени също кръгови кръстовища при Мездра, Дерманци, Ребърково, Люти Дол, Скравена и Ботевград и две тунелни съоръжения при Люти дол.

1 коментар на “Министър Аврамова: Правителството даде „зелена светлина“ за реализацията на скоростния път Мездра – Ботевград

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *