Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Библиотека“Иван Вазов“ е домакин на семинар за читалищните библиотекари от Ботевград и Правец

Общинска читалищна библиотека „Иван Вазов” гр. Ботевград днес е домакин на семинар, предназначен за всички читалищни библиотекари от общините Ботевград и Правец.

Темите на семинара са:

  • Унификация на първичната библиотечна документация и инвентаризация на библиотечния фонд – нормативни изисквания  и практики;
  • Новите технологии в работата на библиотеките – 3D писалки и програмиране със SNAP и роботи Finch.

Организатор на семинара е Столична библиотека със съдействието на библиотека „Иван Вазов” при НЧ „Христо Ботев 1884” гр. Ботевград. Лектори са Мариана Галчева и Камелия Конева.

Гости на събитието бе Стефка Граматикова – секретар на община Ботевград, г-жа Силвия Маринова – Главен експерт „Информационни дейности и публични прояви“

„Щастливи сме, че семинарът се провежда в сградата на библиотека „Иван Вазов“, изцяло обновена след ремонт по проект за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в администратъивната сграда на Община Ботевград“. С тези думи Главният библиотекар на общинската читалищна библиотека „Иван Вазов“ Людмила Чудомирова откри събитието. Тя отправи благодарност към общинското ръководство за реализирането на тази инвестиция, защото по думите й библиотеката е  културно средище, значимо място за достъп до информация, за четене, за общуване и срещи на общността. ‚Библиотеката е пространство на толерантност, доверие и вдъхновение, трето място след дома и работата и учебните заведения“, добави Чудомирова.

Секретарят на общината – Стефка Граматикова  приветства присъстващите с „Добре дошли“ в община Ботевград и в общинската читалищна библиотека „Иван Вазов“. По думите й именно това средище на културата е една много активна организация за създаване на срещи и инициативи. „Най-вече аз съм се радвала най-много за най-малките жители на общината. Те са редовни посетители тук. Надявам след обучението, разменяйки добри практики и опит, да станете още по-активни в отстояването  на тази мисия на библиотеките, а именно образоването на най-малките жители на общината“, заяви Граматикова. Тя пожела успешна работа на участниците в семинара и изрази задоволството си от домакинството на срещата.

Обучението ще се извърши в два модула под два часа. То се осъществява по направление „Регионална дейност“ на Министерството на образованието и науката и е свързано с основната документация в работата на библиотеката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *