Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Кметът Гавалюгов призовава гражданите да използват пестеливо вода

По повод липсата на валежи през последните месеци и намаляването на водата в общината кметът Иван Гавалюгов призова жителите да се стремят тя да не се разхищава, тъй като годината е суха.

„Прогнозите за следващите месеци не предвиждат значителни валежи. Силно са намаляли повърхностните води, а нивото на водоизточниците също е спаднало. Проблемът не е само в Община Ботевград, а в страната. В никакъв случай не трябва да се паникьосваме! Призовавам гражданите да пестят вода, когато могат и да се въздържат да поливат градинките си, да пълнят басейните си и т.н. Разбирам, че това е тяхно право, но се надявам да се съобразят. Съществува известен риск от затрудняване на водоснабдяването, който е много напред в бъдещето”, заяви кметът.

По думите му към момента нивото на язовир Бебреш не е притеснително, но при продължително засушаване в следващите месеци има реален риск да се стигне до ниски нива на водата в язовира. Нивото на язовира в момента е 12,60 м под преливника“, информира Гавалюгов. „Освен това, нивото на мъртвия обем в язовира е 23 м, което означава, че количеството е достатъчно голямо. По данни на ВиК София се констатира, че между 40 000 и 50 000 кубически метра вода на денонощие излизат от язовира, а в резервоарите и системите на ВиК София постъпват едва 10 000“. Иван Гавалюгов съобщи, че е предприел всички необходими действия. Вчера е била проведена среща с ВиК и Напоителни системи. По неговите думи, за да може обезпечи необходимото количество вода на язовира, двете организации трябва да предприемат мерки, с които количествата вода да отиват във водопреносната система на Ботевград, а не да се губят по довеждащи водопроводи, аварии и т.н. От друга страна кметът е получил категоричното уверение, че МВЕЦ Бебреш не работи.

По отношение на авариите на водопреносната мрежа ВиК операторът е поел ангажимент за поправянето на шест аварии в Община Ботевград, съобщи кметът Гавалюгов. Авариите са както в Ботеград, така и в околните села. Една от авариите е при бл.43 в кв. „Изток” и е вече от близо 1 седмица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *