Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Близо 60 служители на Община Ботегврад се включиха в инициативата „Да изчистим България заедно“

За поредна година служители на Община Ботевград се включиха в най-мащабната доброволческа инициатива у нас „Да изчистим България заедно“.
Община Ботевград, заедно с екипа на „Да изчистим България заедно“ и Zero Waste Sofia решиха да ви поканят гражданитве и да обединят усилия в почистването и облагородяването на чешмите в Община Ботевград тази есен.

Затова общинските служители и присъединили се към тях доброволци почистваха няколко обществени чешми и пространствата около тях. Преди дни Общината инициира поставянето на нови пейки за сядане около тях, а днес те бяха боядисани с лазурен лак. Почистването обхвана още измиване коритата на чешмите, изрязване на храсти около тях и помитане на мястото пред тях.

„Днес решихме да насочим усилията си към обшщетсвените чешми, главно към тези, които са в зоната на в.з. Зелин. Разделихме се на няколко групи и почистихме чешмите над р-т „Зелената къща“, над Зелинския манастир и при м. Леската“. Това заяви пред репортер на botevgrad.news зам. кметът Борис Борисов, който пряко участваше в почистването. По думите му в инициативата се включиха близо 60 служители на общинската администрация. Сформирана бе и 4-та група, която почиства нерегламентирано сметище в района на Мали Лаг.

В национален мащаб хиляди доброволци се включиха и тази година в кампанията. Рамо до рамо с тях бяха и любими спортисти, актьори, както и лицата на bTV.

С инициативата bTV даде начало на „Световният ден на почистването“, част от глобално гражданско движение. Кампанията тази година започва от България и ще завърши на 21 септември в Хавай. Общо над 150 държави ще се включат в Световния ден на почистването.

Първото издание на World Cleanup Day, в което се включи и кампанията „Да изчистим България заедно”, беше миналата година.

У нас „Да изчистим България заедно” обедини рекордните 409 073 доброволци около идеята за по-чиста околна среда.

От старта си досега, кампанията „Да изчистим България заедно” е получила подкрепата на над 2 милиона и 50 хиляди доброволци. Те чистиха в цялата страна.

От картата на България са изчезнали над 13 700 нерегламентирани сметища и замърсени зони. Изчистени са 90 хиляди тона отпадъци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *