Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Прерязаха лентата на ДГ“Детелина“- филиал на ДГ „Иглика“

Днес бе официално открита обновената детска градина „Детелина”, филиал към ДГ „Иглика” в Ботевград. Ремонтните дейности извърши фирма“ Кавастрой“ по проект „Красива България“ след направената първа копка миналото лято. Проектът бе на стойност 400 хил.лв., от които 280 хил.лв инвестира общината. С тези средства бе ремонтирано външното пространство и кухненският блок на детската градина. Преди това общината спечели проект по ОП“ Региони в растеж“ и извърши ремонтни дейности за въвеждане на мерки за енергийна ефективност. Лентата прерязаха зам. кмета Б. Борисов, директорът на детското заведение Валя Маринова и С. Граматикова, секретар на община Ботевград.

На откриването присъстваха кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов, зам.кметът Борис Борисов( изпълняаващ длъжността „Кмет“) и секретарят на общината Стефка  Граматикова.

Водосвет за здраве и успехи бе извършен от Отец Димитър,  а след това малките малчугани представиха музикална програма по повод празничното събитие.

Директорката на ДГ „Иглика”Валя Маринова отправи благодарност на  всички, които са спомогнали за ремонтът и привеждането на сградата в сегашния й вид.

Близо 10 години сградата бе затворена и не функционираше. Този факт припомни зам.кмета Борисов. Той отправи приветствие към всички с думите: „Въпреки, че времето навън е дъждовно и мрачно вярвам, че в сърцата ни е слънчево, защото сме се събрали по един прекрасен повод! Отново бе даден живот на една детска градина, която повече от 10 години не функционираше. Убеден съм, че с ремонтните дейности, които се проведоха и оборудването, което бе доставено, всички ние ще имаме възможност да я ползваме без някакви интервенции през следващите 10 – 15 години. С гордост мога да заявя, че ДГ „Детелина” е първата детска градина в общината с изцяло обновено външно дворно пространство. Вярвам, че през следващите години и другите детски градини ще имат тази възможност.”, каза г-н Борисов.

Той благодари на „Fair Play Constructions”, „Кавастрой”, Общинската администрация за изготвените проекти и на персонала на детската градина и Валя Маринова.

В сградата на филиал „Детелина“ бяха реализирани следните ремонтни дейности:
Въвеждане на мерки за енергийна ефективност по ОП „Региони в растеж“, топлоизолиране на стени и покрив, подмяна на дограма, цялостна подмяна на вътрешна отоплителна инсталация, подмяна на водогреен котел, ремонт на електроинсталация и въвеждане на енергоспестяващо осветление и ремонт на ВиК инсталация.
Вътрешните ремонтни дейности, осигурени от Община Ботевград, са на стойност 25 000лв

Капацитетът на филиала е четири групи, но в момента са сформирани една яслена и една първа група. Предстои през следваща година да бъдат запълнени и останалите 2 групи в детската градина.
„Всички си спомняме как изглеждаше тази детска градина, която е построена преди повече от 50 години. През 2010г. филиал „Детелина“ премина към ДГ „Иглика“. Децата и персоналът бяха преместени в сградата на ДГ „Иглика“. Филиал „Детелина“ остана в предстоящ ремонт. Сега я виждаме красива, обновена , а всичко това нямаше да стане възможно без кандидатстване по проект за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в сградата от образователната структура на Ботевград, финансиран от ОП „Региони в растеж“ с изпълнител Васил Маргин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *