Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Стоянка Балова оглавява листата на БСП в Златица

Стоянка Балова – важни са интересите на хората, а не на политическите „хрантутници“.

Община Златица се очертава като една от най-оспорваните територии в изборите за кмет и общински съветници на  27-ми октомври в Софийска област.

Общо 10 са кандидат кметове и 74-ма за общински съветници, в инак малката община, чиито избиратели надхвърлят с малко 5 000 души. 

По традиция в общината БСП е един от главните политически фактори при избиране състава на общинския съвет и на кмета. 

Определянето на листата, както и името на кандидат кмета не бяха лесна задача пред социалистите в Златица, както Botevgrad news вече писа за това.

В крайна сметка БСП се явява с 13 кандидати за общински съветници от общо 13 допустими, 8 от които партийни членове и 5 гражданска квота.

След като БСП сне доверието си от досегашната кметица Магдалена Иванова и се разграничи от последните 4 години на нейното управление местните социалисти бяха поставени пред инфарктни два избора:

  • Първият бе за кандидатът за кмет: Дали въпреки снетото доверие от ръководството на партията над Иванова, местната партийна организация да я подкрепи отново за трети мандат, както Иванова се надяваше. Измежду имената на Стоян Генов, Цветан Хаинов и Магдалена Иванова най-много гласове събра Стоян Генов.
  • След загубата за кандидат кметското място в БСП Магдалена Иванова в никакъв случай не бе решила да се отказва от челно място в листата на БСП Златица  и се впусна в следващото гласуване – за водач на листата. Тук се гласуваха нейното име и това на Стоянка Балова, председател на общинската партийна структура и бивш младежки лидер в областта. Балова събра повече гласове и така тя оглави листата на БСП в Златица.

Макар и на крехката си възраст Балова вече има солиден стаж в политиката.

Биография: Стоянка Иванова Балова, 30 години, 

  • Магистър по „Биотехнологии” към Минно-геоложки университет „Св.Иван Рилски”,
  • Магистър по „Политически мениджмънт” към Софийски университет „Св.Климент Охридски”, 
  • Доктор по „Политически език и реторика” към Софийски университет „Св.Климент Охридски”. 

Трудов стаж: Изпълнителен директор на Институт за социална интеграция, гр.София. Общински съветник в община Златица през периода 2011 – 2015 година и 2015 – 2019 година. 

Потърсихме г-жа Балова за коментар относно предстоящите местни избори, каква листа предлага нейната партия на гражданите, както и ако може да обобщи, какви интереси те ще защитават в следващия общински съвет, ето и нейния отговор:

Стоянка Балова: “В опита си в българската политика до момента мога да кажа, че разбрах едно нещо, което всъщност важи за всяка политическа формация. Изключително важни са хората, които излизат отпред, които застават с лицата си и които желаят да получат доверието на избирателя. Задават се местни избори и всички кандидати от една партия се приемат, като един отбор от избирателя. Когато дадена политическа формация включи в листата си силно разпознаваем и ползващ се с доверие от местното общество човек, плюсовете са за целия отбор. Същото обаче важи в пълно сила и когато човека е силно компроментиран.

Няма значение на кое място е в листата, и в двата случая – важно е присъствието.

 За съжаление това е много голям проблем в нашата политика навсякъде. И проблемът има своето логично обяснение –  все по-малко стават качествените и достойни хора, които биха се съгласили да се занимават с политика. 

В същото време обаче във всяка малка община има едни 20-тина човека,, които са превърнали политиката в свое единствено средство за препитание и които биха платили всяка цена само и само да продължават да бъдат “на коня”. Аз тези хора ги наричам “политически хрантутници”.

В крайна сметка важни са интересите на хората, а не горе изборените единици, защото именно техните интереси са коренно противоположни с интересите на избирателите!

Именно това беше основната ми цел при съставянето на листата на БСП за предстоящите местни избори. Няма да крия, че повече от 20 човека, които не са членове на БСП потърсиха среща с мен преди изборите с амбициите да попаднат в нашата листа. Някой обещаваха гръмки гласове, които ще доведат (предполагам по втория начин, защото аз не си представям как трезво мислещ човек, без да бъде допълнително стимулиран би гласувал за тях), други предлагаха помощ при финансиране на кампанията и т.н. – все нормални за родната политика неща, за съжаление.

Днес обаче  мога достойно да заявя, че листата на БСП в Златица е съставена от 13 изключително качествени хора, всеки от които доказан професионалист в областта си и макар да е ясно, че не всеки ще намери място в следващия общински съвет, аз съм убедена, че ние можем да разчитаме на тяхната експертна оценка и съвет и след изборите, нещо което непременно ще го направим, защото в политика ако човек се самозабрави, ако се капсулира – нищо добро не го чака.

Кандидатът ни за кмет е изключително компетентен и бих казала – достоен човек, човек който познава структурата и дейността на общината от А до Я. Човек, който заставайки на чело на общината, гражданите могат да бъдат сигурни, че Златица ще бъде максимално активна във всяка една област и най-вече ще има прозрачно и близко до хората управление.

Всичко това за мен е изключително важно и в контекста на последния Ви въпрос – Какви  интереси ще защитават във следващия общински съвет кандидатите за общински съвет и кмет от листата на БСП в Златица ще Ви отговоря директно:

  • Интересите на хората, а не на политическите „хрантутници“!
  • Редакцията публикува пълния текст на изказването на г-жа Балова без редакция

Ето и пълната листа за кандидати за общински съветници и кмет на БСП в Златица:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *