Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Тридневен Меден фест бе открит в Ботевград

Единадесети „Меден фест-2019“ се провежда в рамките на три дни . Меденият форум бе официално открит днес от 10.00ч пред Народно читалище „Хр. Ботев“ Ботевград. Събитието се организира съвместно с Община Ботевград и Пчеларско дружество „Димитър Панчев“ Ботевград.
Фестът бе съпроводен с изложба на мед и пчелни продукти, като бяха дегустирани различни видове мед и други пчелни продукти, осигурени от организаторите – пчелари в община Ботевград. „Меден фест-2019“ ще продължи на 5 и 6 октомври 2019 пред магазин „Фреш Маркет“ в центъра на града.
Пчеларско дружество „Димитър Панчев“ всяка година следва упорито провеждането на Меден фест в община Ботевград. Целта е не само да се отчете пчеларската година, но пчеларите да предложат продуктите, които са доказан божествен еликсир и лекарство за човека.
Гости на тържеството бяха зам.кметът Румен Христов, Стефка Граматикова- Секретар на Община Ботевград, Янка Александрова- представител на Фондация „Съвременност“.
„Искам на един ден на всяка маса , по всяко време да има пчелен мед, защото това е един биологичен и природен продукт, който позволява толкова много неща. Той е лекарство , той е и храна. В този смисъл аз искам всеки да се докосне до него и да знае , че пчелите познават истинския мед. Познават добрите хора“. Това каза председателят на Пчеларско дружество „Димитър Панчев“ Ботевград – Румен Цветков.
Водосвет за здраве и берекет на пчеларите отслужи Отец Борис Петров. Той им пожела да се разрастват пчелните семейства в общината. „Пчелите не само разпознават пчелните продукти, но явно разпознават и божиите угодници, без да знаят, че те са съществували и доказателство за това е вградената икона в пита около която не само са изградили килийки, но са внесли и мед. Дай боже Свети Иван Рилски да закриля пчелите и пчеларите. Защото ако не са пчелите, които опрашват плодовете и зеленчуците, то би имало и по-малка реколта“, каза Отец Борис.

Поздравително слово отправи Секретарят на Община Ботевград- Стефка Граматикова. Тя поздрави пчеларските дружества за тяхната хубава инициатива, организирана за 11-та поредна година. “Без пчелите нашият живот би бил коренно различен, нямаше да можем да се възползваме от много храни, които са добивани чрез земеделските култури и овошките, а без това не бихме могли да живеем по същия начин. Благодаря Ви за всичко, което правите. Общината винаги подкрепя вашите инициативи“, заяви Граматикова.
Каква бе пчеларската 2019 -та година – резултатите са добри, отчита дружеството. Пчеларите много адекватно и с много труд положиха за подпомагане на пчелните семейства. От друга страна налице бяха лошите климатични условия – задържа се суша и през март и април нямаше дъжд. След това от Гергьовден до Петровден имаше в големи количества валежи. По-нататък следваше крайно сухо лято. Лошите климатични условия сериозно спъваха работата на пчелите, въпреки неуморните усилия и тревоги на пчеларите. Резултатите не покриха очакванията, но все пак мед и пчелни продукти има.
В края на форума музикален поздрав към всички присъстващи отправи Ванеса Николаева, ученичка от ОУ „Никола Йонков Вапцаров“ и танцов състав, с ръководител Цвети Дилова и Веселка Божкова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *