Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Кандидатът за кмет на Врачеш, инж. Марин Бончовски, представи предизборната си програма за втори мандат

24 предизборни ангажименти представи кандидатът за кмет на Кметство Врачеш – инж. Марин Бончовски на среща с жители на селото, която се състоя в Пенсионерски клуб „Мургаш“. На срещата бе и кандидатът за кмет на община Ботевград, д-р Веселка Златева, както и кандидатите за общински съветници Михаил Диомитров, д-р Марияна Гочргачева, Николина Цолова, Цветелин Цветков, Филип Филипов, Пенка Стефанова, Ваня Микова, Мая Владова и др. Пред пълна зала инж. Бончовски представи предизборната си програма, както следва:

  1. Работа по реализацията на проекта за обновяване на водопреносната мрежа в с. Врачеш и възстановяване на уличната настилка след ремонта.
  2. Довършване на модернизацията на уличното осветление с LED лампи.
  3. Поетапно възстановяване на тротоарите на улиците в с. Врачеш.
  4. Газификация на цялото село.
  5. Проектиране и изграждане на отоплителна инсталация в салона на читалището.
  6. Обновяване на футболен стадион „Бошовата“ и реализиране на спортен комплекс до стадиона.
  7. Проектиране и изграждане на велосипедна алея Ботевград- Врачеш.
  8. Изграждане на детски площадки във всеки квартал на селото.
  9. Изграждане на навеси на чешми Маргинска, Ицовска и Скалата.
  10. Проектиране и изграждане на канализация на Маргинския квартал.
  11. Реализиране вертикалната планировка на детската градина в с. Врачеш.
  12. Обновяване и реконструкция на църквата и църковния двор.
  13. Довършване на паркинга на долнокрайния гробищен парк.
  14. Изрязване на опасните дървета и изграждане на стабилна ограда в гробищните паркове.
  15. Довършване почистването на реките Осенска, Чешковска и речния участък от Маргинския мост до вливането в река Бебреш.
  16. Подобряване на инфраструктурата на вилната зона около язовир Бебреш-Бела и Трудомешница.
  17. Ремонтиране на Здравната служба в селото- подобряване на интериора и визията на помещението пред медицинските кабинети.
  18. Популяризиране на селото като туристическа дестинация:
    18.1- проектиране и и реализиране на проект за екопътека от края на селото до местността Аязмото над Врачешкия манастир.
    18.2- освежаване на пътя до Врачешкия манастир.
  19. Продължаване и надграждане на културния живот на с. Врачеш- 19.1- надграждане на вече станалия традиционен фестивал на бъчвата.
    19.2- реализиране на моята идея за създаване на музей на бъчвата и дърводелския занаят.
    19.3- отбелязване и честване на национални и църковни празници съвместно с читалището, училището, детската градина, църквата и жителите на селото.
    19.4- организиране на детски празник на 1юни.
  20. Изграждане на паметник на генерал Гурко в с. Врачеш.
  21. След реализирането на надгробния паметник на уста Вуно Марков в църковния двор, организиране на ежегодно честване на паметта и наследството на майстора.
  22. Продължаване и надграждане на взаимното сътрудничество с Пенсионерски клуб с.Врачеш.
  23. Плодотворно сътрудничество с всички институции в селото- училище, детска градина, читалище, пенсионерски клуб и др.
  24. Продължаване активното участие в националните кампании за почистване на България.
    Своята положителна оценка за програмата на инж. Бончовески даде д-р Веселка Златева, като подчерта, че през изминалите 4 години отговорно се е отнасял към кметската длъжност и знае в детайли основните проблеми на селото. „Един кмет на кметство не може да работи без тясна връзка с кмета на общината‘, посочи д-р Златева. Тя се спря на основните направления от предизборната програма на Коалиция „БСП за България“ в община Ботевград, наречена „Визия за Ботевград“. На първо място БСП ще търси начини за привличане на млади хора и семейства в общината. „Много млади хора от Враца и Монтана идват да работят в предприятията в Ботевград, а много млади хора от Ботевград отиват да работят в София. Ето този процес трябва да обърнем“, добави кандидатът за кмет на общината. На следващо място тя посочи, че ако БСП спечели изборите, тя трябва да подаде ръка на малкия бизнес, като продължава работата по кандидатстване по европроекти. Д-р Златева, заяви че за първи път в изминалия мандат се направи нещо много значимо за Врачеш – централния площад. „ Като общински съветници сме подкрепили всички предложения, които са били градивни за селото“. Тя припомни,че именно Мариана Босовска е този общински съветник, който пръв постави въпроса за велоалея между Ботевград и Врачеш. По думите й също така се е поставял въпроса именно от съветника на БСП асфалтирането на ул. „Трети март“. Д-р Златева наблегна на необходимостта строителството и ремонтните дейности в общината да се извършват качествено, а проблемът с водата в селото и неработещата пречиствателна станция трябва да се реши. Още по-сериозен проблем за Врачеш, според нея, е електричеството. „В някои квартали често прекъсва токът. В нашата Визия за Врачеш сме заложили тясно сътрудничество с ЧЕЗ, като ел.мрежата да бъде осъвременена“, добави кандидатът за кмет на общината от БСП.
    Друга важна тема за селото , която бе поставена на вниманието на жителите му, бе въпросът за газификацията. По темата думата взе Михаил Димитров – директор на „Балкангаз 2000“ и кандидат за общински съветник. Преди това той посочи, че за първи път от 4 предизборни кампании, основният девиз на предизборната кампания на БСП е „Да надградим постигнатото“. Димитров призова в предстоящия вот избирателите да бъдат разумни и да се ръководят от това, че в общината има много постигнато, но то трябва да продължи в тази посока и да бъде надградено. „Да след този мандат има какво да се надгражда. Ще бъде много жалко и безотговорно, ако допуснем вместо да продължим да надграждаме, да допуснем да включим на заден ход. Затова Ви призовавам – мислете за бъдещето!“, добави Михаил Димитров. По отношение на газификацията той посочи,ч е до този момент дружеството не имало база за надграждаме , точно обратното той посочи ,ч е е извършена подготовка, която към днешна дата вече е финализирана и „Балкангаз 2000“ има строително разрешение за следващия етап на газификацията на село Врачеш. „Документацията се изготвя така, че върху нея може да се работи директно и следващата година ще започнат активни действия по газификация“, каза още Димитров.
    Един от основните въпроси, които се поставят навсякъде на срещите с жители на общината , е амортизираната и ежедневно аварираща водопроводна мрежа. По тази тема пред врачежани говори кандидатът за общински съветник , от гражданската квота, Филип Филипов.
    Той изрази мнение, че досегашният кмет на селото – инж. Марин Бончовски, наистина е поставял активно проблемите на жителите пред Общински съвет и е търсил пътища към общинското ръководство за тяхното решаване. „Не е имало сесия, на която той да не е присъствал и да не е отстоявал вашите интереси. Не само ги е отстоявал, но е бил винаги компетентен по въпросите, което означава, че предварително се е запознал и знае за какво става въпрос. Той показа, че знае проблемите на Врачеш, в най-малките детайли. За разлика от него, другите кметове съм ги виждал от „дъжд – на вятър“, добави Филип Филипов. По отношение на водохващанията той изрази мнение, че селища като Врачеш, които се намират в Балкана, трябва да се захранват с вода от каптажи. Той припомни, че за изграждането на пречиствателните станции в общината са хвърлени 4 млн.лв и те не работят. По отношение на проблема с водата, той посочи „Не вярвайте на никого. Имаше много пари, отпуснати за подмяна на водопроводна и канализационна системи. Общините около нас използваха тези пари – Панагюрище, Пирдоп , Етрополе , Враца, Монтана. Вече няма пари. Единственото решение за нашата община бе прехвърлянето на общинското ВиК към държавната асоциация към ВиК. Който счита, че подмяната на водопроводната мрежа ще стане с магическа пръчка, греши“, заяви Филип Филипов. По думите му това не е най-доброто решение, но е единственото възможно. Той даде пример, как в община Троян кметицата е извършила поетапна подмяна на водопровода за 10 години. С това той призова жителите на селото да проявят търпение.
    В последвалата дискусия на предизборната среща, жителите на Врачеш поставиха на вниманието на кандидатите от БСП. Те излезнаха с предложение старото училище в селото да бъде продадено на инвеститор, за да може то да бъде съхранено. Жителка на селото алармира, че е необходимо повече грижа за Гробищния парк, като в участъка при складовете на Тони Дранчовски е заприличал на сметище. Препоръката бе приета. По отношение на зададен въпрос за асфалтиране на улици, кандидатът за кмет, втори мандат, инж. Бончовски подчерта, че е необходимо то да се извършва, след поетапната подмяна на водопровода в селото.
  25. Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *