Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Мюзикълът „Зех тъ, Радке! Зех тъ!“ гостува в Ботевград

Ботевградчани ще имат възмоността да се насладят на мюзикъла „Зех тъ, Радке! Зех тъ!”, който е новото заглавие, което подготви екипът на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” във Велико Търново. Постановката е по комедията „Михал Мишкоед” на Сава Доброплодни и музика на Димитър Вълчев, а текстът на песните е на Миряна Башева. Търновският храм на Мелпомена е първият в България, който поставя „Зех тъ, Радке! Зех тъ!” като мюзикъл, след популярния през 70-те години на миналия век телевизионен вариант на Хачо Бояджиев. Представянето му в Ботевград ще бъде на 23.10.2019 в големия салон на НЧ „Христо Ботев 1884“, от 19:00ч.

За режисьор на спектакъла е поканен Гълъб Бочуков, директор на Театрално-музикален център „Димитър Димов” в Кърджали, който е автор и на сценичния вариант на заглавието. Диригент-постановчик е Игор Богданов, диригент Васил Вълчев, над сценографията работи Лидия Къркеланова, хореографията е на Катя Богданова, а хормайстор – Яница Брънзелова. Ролите изпълняват Иван Митев, Милен Иванов, Стефка Златкова, Силвия Шекилова, Полина Петкова, Виктор Терзийски, Стефка Петрова, Валерия Пейчева, Стефан Методиев, Йордан Чейреков и др.

Телевизионният мюзикъл е създаден през 1976 г., а от тогава никой не е посягал към него. „С голям труд успяхме да открием музикалния материал в личния архив на Димитър Вълчев. Той се съхранява от неговата сестра, която ни предостави оригиналните ръкописи на автора”, обясни диригент-постановчикът Игор Богданов.

След „Криворазбраната цивилизация” и „Вражалец”, „Зех тъ, Радке! Зех тъ!” е третият мюзикъл, познат от телевизионния екран, който великотърновският театър за първи път представя на сцена. „Първите две заглавия се ползват с голям успех сред българската публика заради типично българската сатира, която продължава да е актуална и днес. Наред със заглавията в оперетния жанр, този вид мюзикълни спектакли лежат прекрасно на нашия солистичен и актьорски състав. Затова се приемат с огромна радост и бурни аплодисменти от публиката в цялата страна”, посочи директорът на МДТ „Константин Кисимов” Васил Вълчев.

Източник: veliko-tarnovo.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *