Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Почистват Жабешкото блато

В района на община Ботевград се наблюдава неповторим феномен: най-дългата документирана миграция на планинска жаба (Rana temporaria) у нас, която се извършва ежегодно в защитена местност „Мухалница” над гр. Ботевград.

Планинските жаби, които по принцип се срещат над 800 м надморска височина, слизат до блатото Мухалница, разположено на 380 м н.в., по време на размножителния си период. Всяка година те изминават приблизително 7 километра от околните възвишения на планината Било, за да си снесат хайвера.

Предполага се, че тази единствена в световен мащаб миграция, е започнала от преди близо 10-12 хиляди години.

В момента ливадите са се превърнали в блато, обрасло с папур, което попречи на размножаването на планинските жаби. Преди две години мястото беше почистено от община Ботевград, с помощта на Коалиция „За да остане природа в България“ и учени от ИБЕИ – БАН и НПМ-БАН. За съжаление, тази година общината няма възможност да отпусне финансови средства за това. Периодът за почистване на блатото тече в момента, защото съвсем скоро в него ще навлязат за зимуване други защитени видове земноводни.

Сумата от 2600 лв бе събрана чрез дарения спешно, тъй като почистването може да се случи само преди началото на ноември. След това процедурата би застрашила други защитени земноводни, които живеят в района и използват блатото за зимуване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *