Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

10 години от създаването си отбеляза Дамски клуб „Инър Уийл“ Ботевград

В Деня на Християнското семейство дамски клуб „Инър Уийл“ отбеляза 10 години от създаването си в Ботевград.

Тържественото събитие започна в 19.30ч с химна на Република България и химна на „Инър Уийл“, в ресторант „Камелиите“. На него присъстваха съпрузите на дамите – членове на Ротари клуб-Ботевград. Сред гостите бяха проф.Снежана Тишева – чеърмен на дистрикт 248, Павел Билев- президент на Ротари клуб -Ботевград, Павлина Енева – президент на дамски клуб „Инър Уийл“в Етрополе.

Президентът Ванина Каменова представи презентация, която показа в ретроспекция събитията, белязали дейността на клуба. Ванина Каменова припомни, че Инър Уийл е една от най-големите доброволни организации на жените в света. Тя е със статут на неправителствена организация в ООН, Страстбург, Женева и Виена. В нея членуват над 110 хил. членове и повече от 100 страни. Целите  на „Инър Уийл“ са насърчаване на приятелството, лична служба на обществото и подпомагане на международното разбирателство. Клубът е основан от съпругите на ротарианците, който е 15-тият Инер Уийл клуб  в страната. Първият президент е Виолета Филипова (2009/2010). През нейният мандат бе организирано празнуване на 70-годишнина на Симеонка Влайкова и представяне на новата й книга, както и връчване на грамоти и парични награди на изявени зрелостници. Каменова припомни дейността на клуба, по време на следващите президенти:

Мариана Горгачева (2011/2012)  –  клубът подпомага и организира тържества за 1 юни и Коледа на деца със специални образователни потребности в община Ботевград и Детски център .

Камелия Ценева (2012/2013) – организиран бе бал за сираци от трите средни училища в Ботевград , 11 деца получиха по 300 лв и коктейл. Вековният дъб в с.Скравена стана финалист в  конкурса „Дърво с корен – 2012г“.

Паулина Петкова (2013/2014) –  направена бе кампания „Пластмасови капачки събери и на дете в нужда помогни“ в трите основни училища в общината. Закупен бе вертикализатор за Вики, осъществена бе благотворителна кампания за жени и деца – бежанци от Сирия и за приюта на Отец Иван. Дарени бяха книги в старческия дом в Етрополе.

Зоя Багелейска (2014/2015)  – безплатен преглед на всички първокласници в общината

Цветозария Кътева (2015/2016) – организирано бе провеждането на чартиране на „Инър Уийл“ в  Етрополе, даряване на спортни комплекти и плюшени играчки  и лакомства за младежите и девойките в Дневния център в Ботевград, осъществена бе лекция от евродепутатата Станимир Илчев – на тема „Балканите и Европейския съюз“.

Камелия Ценева (2016/2017) – посещение на възрастните хора в Дом за стари хора „Д-р Адриан Атанасов“ , осигурена бе  Великденска украса за Община Ботевград.

Мариана Горгачева( 2017/2018) организиран бе конкурс на тема „Ботевград – вчера, днес и утре“. В него участваха деца с над 100 рисунки и скулптури, организирана  бе кампания „Изпрати писмо до Дядо Коледа“.

Надежда Данаилова (2018/2019) – организиран бе проект „Мисия моят първи учебен ден в подкрепа на българското училище“, който имаше за цел подпомагане на първокласници в учебни помагала, пособия и раничка. Дарени бяха  400 лв за изграждане на кът за четене в ОУ „В.Левски“, както и  народни носии, готварски шапки, престилки в Ресурсен център-Ботевград с активното участие на Незабрявка Първанова. Дарени бяха 400 лв за изграждане на фитнес на открито. Осъществена бе инициатива „Бъдещето е на инициативните и амбициозните“, която отличи и награди талантливи ученици от трите  средни училища в Ботевград. Община Ботевград награди Инур Уийл за активна благотворителна дейност.

Ванина Каменова (2019/2020)- за втора поредна година дамите дариха учебни помагала и пособия на всички първокласници на ОУ“В.Левски“ Ботевград. Отново се организира кампанията „Изпрати писмо до Дядо Коледа“. Дарени бяха 400 лв, къщичка  за книги , книгодържатели за къта за четене.

Съвместните инициативи на дамски клуб „Инър Уийл“ – Ботевград с Ротари клуб – Ботевград са:

13 соалрни знаци за безопасно пресичане,

изграждане на детска площадка в Ботевград,

осигуряване на средства за закупуване на  лампа за Операционния блок в АГО.

Ванина Каменова връчи на всички президенти през годините грамоти за безкористна служба  и всеотдайност в полза на клуба и обществото.

За добротито настроение на присъстващите своя музикален поздрав поднесе десет годишна ученичка с песента „Я кажи ми, облаче, ле бяло” и „Една българска роза”. Мира Радева пък забавлява с песни предимно на френски език.