Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Пожарна служба -Етрополе с пепоръки за противопожарни мерки по време на Студентските, Коледните и Новогодишни празници!

Месец Декември е наситен с празници,  свързани със събиране на  големи групи от хора в питейни и увеселителни заведения, туристически, културни обекти и др. В стремежа си да отговорят на очакванията на клиентите и да увеличат печалбите си, някои собственици допускат надвишаване на максимално допустимия капацитет на пребиваващите в обектите, което при липса на допълнителни мерки би затруднило успешната евакуация на хората при възникване на инциденти.
    

В тази връзка през месеца служители на Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението” – Етрополе ще извършват засилени проверки на обектите, в които ще се провеждат тържества. Ще бъдат проверявани условията за безопасна евакуация на пребиваващите хора, състоянието на отоплителните съоръжения, електрическите  уреди, вентилационни инсталации, противопожарни уреди и съоръжения.
     Освен постоянно съществуващите обекти на проверка ще подлежат и разкритите с разрешенията на общините временни базари и щандове за продажба на подаръци, храни и напитки.
    От Районната служба за “Пожарна безопасност и защита на населението” – Етрополе  се обръщат към гражданите и гостите на общината със следните превантивни съвети:

    1. Да не се оставят елхите и други горими материали в близост до източници на запалване (свещички, бенгалски огън, отоплителни, нагревателни уреди и др.), на разстояние по-малко от 1 метър.
    2. Не оставяйте елхите без наблюдение с включени по тях различни светещи елементи.
    3. Да се използват само стандартни светещи елементи, отоплителни и нагревателни уреди.
    4. Не хвърляйте безразборно фойерверки, бенгалски огън, пиратки и други пиротехнически средства. Те са предназначени за използване на открити и безопасни места от лица навършили 18 години.
    5. Под никакъв предлог не допускайте деца сами да си играят със свещичките, бенгалския огън и др. фойерверки.
    6. Да не се оставят домакинските уреди продължително без наблюдение, да не се покриват с дрехи, хартии, кърпи и други горими материали.
    7. При използване на ел. уреди да се има предвид опасността от претоварване на ел. инсталациите.
    8. По време на празненствата в детски градини, училища, читалища, ресторанти, хотелски комплекси, хижи, почивни станции и в други обществени обекти вратите на изходите да бъдат постоянно отключени и пътищата за евакуация да са свободни.
    9. Отоплителните уреди на твърдо и течно гориво да са разположени на разстояние най-малко 50 cm от горими материали.
   10.  В никакъв случай да не се разпалват печките с леснозапалими течности (бензин, нафта и др.), тъй като това е опасно за хората и води до пожар.

      Районна служба за „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Етрополе Ви пожелава весело посрещане на Студентските, Коледните и Новогодишни празници! Бъдете живи, здрави и много щастливи през идната 2020г.!

С уважение:

инж. Ивайло Диков

Началник РСПБЗН – Етрополе

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *