Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Коментарът на кмета Гавалюгов за установените нарушения в Дом за стари хора „Д-р Адриан Атанасов“ Ботевград

Кухненският блок в Дом за възрастни хора „Д-р Адриан Атанасов“ в Ботевград отново е отворен, след като преди дни инспектори на ОД на БАБХ установиха нарушения при съхраняване на  храната, която се приготвя на пенсионерите, както и корозия на част от технологичното оборудване. На директора Яница Иванова бе съставен акт за административно нарушение, но след бързи действия от нейна страна, всички пропуски са отстранени.

„Поръчкова, но полезна проверка“. Така кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов нарече днес извършената проверка. „ Откриха се някои пропуски, но мисля че директорката на дома ги е признала. Важното за мен, а и за повечето  хора, че в кратки срокове се отстраниха всички предписания. Разбира се не е приятно да бъдат констатирани пропуски. Поемаме ангажимента, включително и от общината, пък и призоваваме съответните компетентни органи  (БАБХ, РЗИ ) редовно да инспектират общинските обекти – детски градини, дом за възрастни хора,  центрове за настаняване от семеен тип и т.н. Мисля, че тези проверки са точно за това, да се констатира, дали се спазват всички разпоредби, да се констатират навреме, ако има някакви несъответствия и те да се коригират. За мен това е по-важното“, коментира случилото се кметът Иван Гавалюгов .

Да припомним, че по информация на вестник „Труд“ инспектори на ОБДХ от отдел „Контрол на храните“ бяха се натъкнали на редица нарушения, касаещи чистотата на Дома. Установено бе, че „текущата хигиена е крайно лоша“. Всички контейнери за отпадъци не са обезопасени с капаци. В хладилниците инспекторите открили храни с изтекъл срок на годност, които са били за менюто на възрастните хора. „ Част от храните в складовото помещение, изискващи температурен режим на съхранение, са извън хладилни условия. Не е представена разработена и внедрена вътрешна мониторингова програма и протоколи от лабораторно изпитване на храната“, се казва в информацията от проверката на Областната дирекция на БАБХ, изготвена от д-р Леонид Лавчев – директор на ОДБХ-София област.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *