Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Балкан загуби финала за Купата на България

Балкан не успя да спре Левски Лукойл във финала за Купата на България. Отборът на Йовица Арсич изоставаше през целия мач, бори се, но загуби със 78-86  . Стотици фенове на ботевградчани бяха дошли в „Универсиада“, за да подкрепят своя отбор в битката за трофея, който спечели за последно преди 32 години.

Носител на Купата на България за втора поредна година е Левски Лукойл. 

Мачът започна слабо за Балкан с доста грешки в защита, от които съперникът се възползва по най-добрия начин. Така в първата минута и половина Левски Лукойл успя да се откъсне напред със 7-0. Левски продължи да държи Балкан без кош от игра, повеждайки с 9-2. Марко Радонич единствено вкара от фаула, но Балкан трудно стигаше до кош. В първите 5 минути на мача Балкан имаше един кош от игра. Данило Тасич бе в основата за предимството на домакините  като имаше 9 точки, от 15 на домакините, повели с 15-4. Играта на Балкан не се получаваше, а Левски продължи да покачва аванса си, който стигна 14 в края на периода при 20-6. Балкан изпусна доста стрелби от фаула и борби, а “сините” запазиха комфортен аванс от 13 точки след първата част при 23-10. 

Втората част започна с две поредни тройки на Алекс Симеонов и Марко Радонич на бърза атака, които дадоха подем в играта на Балкан. Нашите направиха серия 8-0, за да скъсят дистанцията само на 5 точки при 23-18. С добра стрелба от далечно разстояние Левски отново качи разликата, след като Балкан изпусна доста пробиви. 

Алекс Симеонов вкара 3 тройки в частта и на два пъти Балкан успяваше да свали до 4 точки пасива си, но веднага след това Левски отговаряше с тройки и си върна предимството на 9 точки 2 минути и половина преди края на полувремето. Балкан свали отново след тройка на Митко, но на почивката разликата в полза на домакина остана 7 точки (44-37). През първото полувреме Балкан имаше 30% стрелба, а с по-голям принос бяха играчите от пейката.

За кратко в началото на второто полувреме Балкан свали пак на 5, но след това не успя да задържи подема си.. Точната стрелба на Ицо Захариев отдалече продължи и в третата част като той вкара петата си тройка, за да спре шансовете на Балкан и да направи разликата в полза на Левски отново двуцифрена при 52-41. Двата отбора бележа трудно като играта загрубя в края на периода с доста лични нарушения. Балкан направи добра серия , за да свали  отново на 5,6 точки пасив, а един от най-силно играещите за Балкан в мача в мача Алекс Симеонов получи 4 фаула в края на третата част, което го извади от игра. Малко след това Левски поведе за първи път от дълго време с двуцифрена разлика от 12 точки (65-53).

Последната част започна при 66-55 в полза на носителя на трофея за 2019 година Левски Лукойл, който направи няколко  преднина от 12 точки. Балкан направи серия 6-0 в началото на последната част, за да свали за кратко  пасив от 12 точки на 6 при 71-65, но оттам не успя да се върне. В ключов момент обаче нашите допуснаха грешки, а Левски наказаше всяка грешка на бърза атака. Пет минути преди края домакините направиха отново двуцифрена преднина и до края Балкане успя да я свали. 

Дейшон Найт и Алекс Симеонов бяха най-резултатни за Балкан съответно с по 19 и 16 точки. Марко Радонич добави 13.

Христо Захариев бе над всички за успеха на Левски Лукойл с 25 точки (5/6 от тройката). 16 отбеляза Данило Тасич. Венци Петков имаше 12, а с по 11 завършиха Чавдар Костов и Зейн Ноулс.

Източник: balkan-basket.com

Снимки: balkan-basket.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *