Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

135 г от рождението на своя патрон честваха настоящи и бивши ученици и учители от ППМГ“Акад.проф.д-р Асен Златаров“ Ботевград

135 г от рождението на своя патрон – големият български учен, академик, проф. д-р Асен Златаров, честваха възпитаниците на ППМГ“Акад.проф. д-р Ас. Златаров“. Тържествената проява се състоя в Големия салон на Народно читалище „Хр.Ботев“ Ботевград, тази вечер от 18.00ч. С издържана, стегната и поучителна програма ученици и учители демонстрираха огромното си уважение и почит към своя патрон. Празничното събитие започна със ставане на крака и посрещане знамето на гимназията.

Гостите на тържественото честване представи преподавателят по история Тодорка Коцева. Това бяха: Николета Иванова – Началник отдел „Хуманитарна и социална дейност“ към община Ботевград, бивши възпитаници на Златаровската гимназия, които са успешни декани и зам.декани на университети в България, като:  проф. д-р на ф.н. и д-р на т.н. Марин Ненчев, проф.  д-р на т.н. Ради Романски, проф.д-р на т.н. Георги Райносвки, д-р Мая Гайдарова, Димитър Димитров – изп.директор на МВБУ, Владимир Колев – Управител на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България, директори на училища и институции, бивши учители на гимназията.

Приветствено слово към всички присъстващи отправи директорът на гимназията – г-жа Даниела Колева.

„Когато трябва да се разпознае нашата гимназия сред останалите, е достатъчно да се каже Златаровската. Помислете, колко е силен нашият патрон, за да служи и до днес като отличителен знак за обучението и възпитанието на нашите ученици. Горди сме, че носим името на такъв голям учен и общественик като Златаров! Успехите ни са такива, че оправдаваме неговото име. Нашата Златаровска гимназия е елитна, защото дава старт едновременно  към голямата наука и към забързания трудов делник. Затова училището е член на Асоциацията на Кеймбридж училищата и е в списъка на иновативните училища в Република България“. Директорът подчерта, че във важната мисия при възпитанието и обучението на учениците са ангажирани родители, институции и бивши възпитаници, като подчерта, че гимназията продължава да дава световно стартово ниво на своите възпитаници. Даниела Колева поздрави с патронния празник учителския колектив и му пожела все така неуморно да работи за успехите на училището и то да продължи да бъде предпочитано учебно заведение в Софийска област. Колева поздрави също родителите и институциите, които правят мисията успешна.

Владимир Колев изрази своята гордост, че е горд от училището, което като е член на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България. Към учителите той се обърна с думите, че техният труд променя живота на хората. „Сигурен съм, че сред вас има много млади хора,  с които един ден Ботевград и цяла България ще се гордее“, каза Колев. Към учениците той се обърна с призива – „ Не забравяйте и не вярвайте на тези, които ви казват, че не можете да промените света. Напротив  – аз съм сигурен, че точно вие можете да го направите и, че утре пред Вас ще се отворят най-големите врати на Европа, Америка и целия свят. Единственото, което искам да запомните е, че България има нужда от вас и където и да докажете знанията си, върнете се отново в България, защото тук в вашето място и тук ще тежите най-много“, каза още Владимир Колев

Поздравителен адрес, от името на кмета на община Ботевград Иван Гавалюгов , прочете Стефка Граматикова – Секретар на общината.

„Златаровската гимназия е институция в града ни, която успешно се справя с нелеката задача да предоставя качествено образование  и да превръща възпитаниците си в конкурентноспособни млади хора. Традициите, които поддържат гимназията повече от един век са в унисон със заветите, които ярката личност на Вашия патрон, е оставил след себе си. В поздравителния адрес кметът Гавалюгов се обръща към учителите , че тяхната задача е не само да посяват зрънцето на знанието, но и да му помагат да расте, докато се превърне в тежък и благороден житен клас. Към учениците той изразява увереността си, че те са бъдещето на община Ботевград, която предстои да прославяте наблизо и далеч. „Помнете, че само този, който е устремен към усвояване на нови знания всеки ден, ще  пожъне най-значимите успехи. Преследвайте целите си последователно с постоянство и дръзновение“, пожелава кметът на всички възпитаници.

Поздравителен адрес по повод патронния празник бе изпратила Росица Иванова – Началник на Регионалното управление  по образование – София област. Той бе прочетен от Дивна Николова, преподавател по английски език. „Радостна съм, че този ден ми дава повод да изразя дълбокото си уважение и признателност към всички вас, които посвещавате своя труд, талант и усърдие за образованието и възпитанието на нашите деца. Продължавайте да предавате своята любов към науката и професионалните си умения на вашите ученици, учете ги на доброта и мъдрост! Вярвам, че и занапред благодарение на Вашия професионализъм гимназията ще бъде притегателен център за младите хора, които търсят добра научна и професионална подготовка за своята бъдеща реализация.“ Към учениците Росица Иванова се обръща с призива да следват примера на своя патрон –  големия български учен и преди всичко да бъдат родолюбиви българи, както и да бъдат носители на нови послания към света.

 В последвалата част от програмата директорът Даниела Колева награди изявени учители и ученици от работата им през първия срок на учебната 2019/2020година

Подобаващото честване на патронния празник показа таланта на ученици с ръководител Теменужка Христова, преподавател по химия, които представиха открития урок „Измамните блаженства“. Публиката имаше възможност да се наслаждава на интерпретацията от вредите и ползите на пороците на нашето съвремие – алкохол, цигари и наркотици. В празничната програма със свои изпълнения се включиха Иванина Иванова, Любомира Вушева, новоформирания фолклорен танцов състав към ППМГ.

Училището получи поздравителни адреси и цветя още от: Илин Черняшки- председател на Общински съвет – Ботевград, Асоциация на Кеймбридж училищата в България, Физически факултет към СУ „Св. Климент Охридски”, ТУ- София, ТУ- филиал Пловдив, МВБУ, и училища от община Ботевград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *