Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Сдружение „Историческа пробуда“ сигнализира за безхаберието с чешмите в Трудовец

Сдружение с нестопанска цел „Историческа пробуда“ внесе сигнал до кмета на община Ботевград – Иван Гавалюгов и до местния общински съвет за неработещи обществени чешми в с. Трудовец.

Членовете на сдружението, което наскоро откри свой клон в Ботевград, са обследвали чешмите на територията на Трудовец. Оказва се, че голяма част от тях  са занемарени и не работят от дълги години, поради липса на поддръжка.

На този етап, основните чешми, от които жителите на с. Трудовец наливат чиста планинска вода са „Недковец“ и чешмата на ул. „Панчовска“, което е крайно недостатъчно предвид броя на местното население.

В писмото се упоменава, че във времена, в които водният ресурс в общината за питейно-битови нужди е ограничен и негоден за директна консумация, нефункциониращите чешми следва да се отремонтират от местната власт. В миналото в селото са функционирали около 15 чешми и би трябвало  поне една част от тях отново да бъдат с възстановено водоподаване. В момента неработещите чешми стоят непотребни никому, като погребани паметници.

В сигнала е приложен снимков материал с кратко пояснение:

1.Чешма на „Габъра“ – от единия чучур тече леко вода, докато другият е пресъхнал. Има и няколко плочи за поправяне, видно от снимката.

2. Чешма на центъра – изпочупена и не тече вода.

3. Чешма в градинката на „Торището“ – неработеща.

4. Чешма до „Грамер“ – неработеща. Прави впечатление, че от задната страна има локва, което води до извода, че до чешмата може би достига вода.

5. Чешма до река „Бистрица“ и ул. „Цар Симеон“ – неработеща. При изграждането й беше със силен дебит и не случайно е с 3 чучура. Постепенно през годините дебитът намаляваше, докато накрая не пресъхна изцяло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *