Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

147 г от гибелта на великия син на България- В.Левски отбелязаха поколенията в Ботевград

147 г от гибелта на великия син на България – Васил Левски бяха отбелязани днес на пл.“Освобождение“ , от 11.00ч.

Своята почит към личността и делото на Апостола на свободата изразиха възпитаниците на ОУ“В.Левски“ и общинското ръководство – кметът Иван Гвалюгов, зам.кметът Борис Борисов, д-р Илин Черняшки – председател на Общински съвет Ботевград и Стефка Граматикова- Секретар на община Ботевград.

Mузикално-поетична програма представиха ученици от 3,4, 5 и 6 класове на ОУ“В.левски“. За своя патрон учениците припомниха, какво за България е Левски: „Човекът, който живееше във времето и времето живеешпе в него, който бе и ще остане пример за всички бълагри, и чиято саможертва освети пътя на България за свобода и суверенитет.“

Шестокласникът Леонардо отправи думи към националния ни герой, останал безсмъртен в сърцата на българите. „Ти ни трябваш и днес Апостоле !Да ни кажеш ни трябваш Апостоле, как се люби народ, Апостоле! Как се служи на род , Апостоле! Как се дава живот , Апостоле! За живота – живот, Апостоле!“

В знак на признателност и почит към паметта на Левски венци и  цветя положиха пред паметника му общинското ръководство, кметове на кметства и кметски наместници, представители на общински дружества и културни институции, политически партии, поднесен бе и венец от името на народния представител Мартин Тинчев. Своето дълбоко уважение изразиха с поднасяне на цвете в ръка и децата от детска градина „Слънце“, както и много граждани.

Преди възпоменателното тържество на центъра на Ботевград , в църквата „Св. Възнесение Господне“ Ботевград бе отслужена панихида в чест на Васил Левски и неговите сподвижници от Орхнийския край. На 29 януари 1872 г Левски в писмо до Орханийци пише „ Трябва да се жертвува всичко, па и себе си“.

В част от текста днес четем „Чисто народният българин, който е разбрал и вижда мъките и неволите на миия ни народ, който е усетил вече в сърцето си всекидневните горещи и кървави сълзи на нашите обезчестени майки, братя и сестри от тиранина, то за него няма страх, няма никакви извинения , а смъртта му е самата утеха и душеспасение. Тази смърт заслужава гореречената ни слава от българския народ“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *