Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

В Скравена: Читалище, библиотека и ученици възродиха духа на Левски с викторина за неговото безсмъртно дело

„147 години датата 19 февруари е черна дата в българската история, на която България губи един от най-свидните си синове, Васил Иванов Кунчев -Левски. Спорът дали точната дата от обесването му е  18 или 19 февруари, ми се струва не чак толкова важен! Важното е да пазим паметта на Левски“. Това каза Цанка Йорданова – главен библиотекар в Народно читалище „19 февруари“ с.Скравена, откривайки културно – образователното събитие в Читалищната библиотека в селото, в което участие взеха деца и възрастни – обединени в името на съхраняване паметта и заветите на Апостола на свободата.

Йорданова призова младите хора да пазят паметта на Левски не на 18 февруари, не на 19  февруари, не когато е датата от неговото рождение, а да я пазят всеки ден. „Важно е да се доближаваме до идеите и заветите на Левски, защото за времето 147 г от неговата смърт,  ние макар и малко, не сме се доближили до неговите идеи за чиста и свята република“, каза Йорданова.

По повод годишнината от гибелта на Левски читалището и библиотеката организираха  викторина , посветена на живота и дело на Апостола. Във викторината взеха участие два отбора. Единият отбор „Неуловимият“ бе  съставен от ученици от ППМГ „Акад.проф.д-р Асен Златаров“  ,в който показаха своите знания за Левски – Анелия Симеонова от 10 клас, Анелия Миланова – 9 клас и  И. Насков– 9 клас. Другият отбор „Лъвски скок“ бе представен от ученици от  ПГТМ „Христо Ботев“– Жана Мария Кръстева  от 11 клас и Галина Микова- от 8 клас.

„Чест прави на тези деца, че поеха ангажимента и изразиха желание и готовност да се подготвят да научат за живота и делото на Левски и днес да направят състезание със знанията си за делото на Апостола“, каза още Цанка Йорданова.

Отговорите на участниците в двата отбора оценява Жури в състав – Лъчезар Петков – преподавател в български език и история и Цветанка Микова – преподавател по математика –  и двамата учители в ОУ“Св.Св. Кирил и Методий“ с.Скравена, Цветанка Гърбиджанова – Секретар на читалището.

Учениците изтегляха билети и отговаряха на въпроси, като къде е бил учител Левски, кога е обесен и кога е роден, както и много други.

Отговорите на участниците бяха оценявани по 5 точки за верен отговор. Бяха давани допълнителни точки  за верен отговор на допълнително зададен въпрос.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *