Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ гостува на Исторически музей – Ботевград с изложба

В навечерието на 142 годишнината от подписването на Сан Стефанския мирен договор, Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ гостува на Исторически музей – Ботевград с  изложбата „Пътят на свободата от Шипка до Сан Стефано“.

Целта на изложбата е да представи едни от най-важните сражения по време на Руско-турската война 1877-1878 г., довели до подписването на  предварителния мирен договор в градчето Сан Стефано.

Изложбата започва с августовските боеве за Шипка и проследява внезапната турска атака през септември, описва подвига на руския войник по време на Зимното шипченско стоене, падането на Плевен и всеобщото настъпление на руската армия, завършило с достигането на руската армия пред стените на Цариград и подписването на мирен договор, с който се възстановява българската държава.

В изложбата участават и движими културни ценности от фонда на НПМ „Шипка-Бузлуджа“- пушки, шашка, тесак, щик, пистолет, патрони, картички, униформи, литографии, художествени картини. Интерес за публиката ще представлява семейният печат на граф Игнатиев.

Откриването е на 27-ми февруари от 15.30 часа. Заповядайте!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *