Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Декларация срещу изсичането на гората в селата Краево, Радотина и Рашково внесе общинският съветник Кирил Руневски

В началото на провелото се вчера редовно заседание на Общински съвет-Ботевград общинският съветник от ПП ГЕРБ Кирил Руневски внесе Декларация, с която той призова колегите си да се присъединят към апела в дакларацията, а именно за опазване горския фонд в три села на общината. Автор на Декларацията е самият Кирил Руневски и е написана въз основа на подписка от жителите на трите села Радотина, Рашково и Краево. Декларацията е изпратена до народния представител Мартин Тинчев и чрез него до Десислава Танева – министър на змеделието, храните и горите и до Емил Димитров – министър на околната среда и водите. Декларацията е подписана от 21 общински съветници. Публикуваме нейния текст.

Декларация

От общинските съветници

От община Ботевград

Ние, съветниците от Общинския съвет на Община Ботевград, подкрепяме и се присъединяваме към призива на жителите на с. Краево, с. Радотина и с. Рашково срещу изсичането на гората във вододайните зони над селата.

Споделяме мотивите на подписката за отмяна на планираната от горското стопанство в община Ботевград сеч в местността „Градешко лице“ – в отдел 476, и в местността „Градището“ – в отдел 477.

Призоваваме плановете за изсичане да бъдат отменени незабавно.

Обръщаме внимание на аргументите на жителите на трите села за запазване на гората, а именно:

  • Гората е естествена преграда, защитаваща Краево, Радотина и Рашково от природни бедствия.
  • Местностите, в които е планирана сеч, са съставени основно от букови масиви, които спират и задържат пороите и ерозията на почвата, като същевременно представляват резервоар за вода, който захранва 1/3 от село Краево.
  • Масивите, в които е планирана сеч, се намират във вододайната зона за с. Караево и с. Радодина, като същевременно през последните години изворите в тези горски местности са намалили дебита си, а други напълно са пресъхнали.
  • На фона на опасността от нови суши, на недостига на вода в язовирите, включително в община Ботевград,  поредното изсичане на гора с цел добив на дървесина поставя в риск начина на живот в района.

Настояваме горското стопанство в Община Ботевград да ревизира плановете за сеч с цел добив на дървесина, като ги съобрази с новите дадености – суха зима и недостиг на вода.

Настояваме горското стопанство в Община Ботевград да ограничи сечта в горите в района до санитарна при строго спазване на критериите за санитарна сеч и под надзора на излъчени от Общинския съвет представители.

Настояваме Изпълнителната агенция по горите и подчинената и Регионална дирекция по горите да ревизират и ограничат плановете за изсичане на горски масиви в Общината с цел добив на дървесина съобразно променените реалности.

Настояваме плановете за горска сеч да бъдат съгласувани с Общинския съвет на Община Ботевград, чиито членове са избрани и призвани да защитават интересите на жителите на Община Ботевград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *