Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Кметовете на Ботевград и Горна Малина Иван Гавалюгов и Ангел Жиланов призоваха да пазим историята и да бъдем горди българи

142 г от Освобождението на България от турско робство честваха жителите на двете общини Ботевград и Горна Малина  – на Паметника на свободата в местността Арабаконак. Преди това тържествата, в чест на националния празник в Ботевград, започнаха с церемония по издигане на националния флаг, знамето на Европа и  на община Ботевград на пл. „Саранск“. Последва заупокойна литургия, отслужена от Архийерейския наместник Отец Борис Петров, както  и поднасяне на венци и цветя пред Паметника на загиналите руски воини в двора на църковен храм „Свето Вознесение Господне“.

Днес свеждаме глави в знак на синовна обич и преклонение пред българските опълченци и чуждестранни воини , извоювали с кръвта и волята си жадуваната 5 века свобода. Това каза водещата на тържественото честване в местността Арабаконак, което започна в 11.00ч.

Официални гости бяха Иван Гавалюговя- кмет на община Ботевград, инж. Ангел Жиланов – кмет на община Горна Малина, единственият народен представител, който присъства –  Иван Ченчев, ген. л-т Любчо Тодоров – командващ на съвместното командване на военните сили, ст. Комисар Николай Спасов – директор на Областна дирекция на МВР, комисар Георги Иванов – директор на Областна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, инж. Ангел Сачански – директор на Областно пътно управление, бригаден генерал Валери Цолов – зам.командир на сухопътните войски, заслужилите  граждани на община Горна Малина проф-д0-р Любен Тотев –и Здравка Петрова, Негово Високо Благоговенство Свещеноиконом Серафим Янев – председател на църковното настоятелство на църквата „     Успение Богородично“  Горна Малина.

Приветствие към жителите на двете общини отправиха двамата кметове, съорганизатри на честването на Националния празник – Ангел Жиланов и Иван Гавалюгов.

“3 март е най-съкровената дата в българската история – ден свещен на Освобождението от турско робство. Той е и празник, докосващ сърцето на всеки българин – родолюбец, защото в нашата история Освобождението е началото на възправянето на един народ, разпъван 5 века на кръста, но не паднал на колене. Народ, който съхрани своя език и култура, волята за свобода и независимост“. Това каза кметът Ангел Жиланов пред стотиците събрали се граждани. По думите му днешният ден не е само история, а съдба на всеки българин. Той нарече извоюваната свобода свещена,както и, че България никога няма да забрави своите герои- Ботев и Левски, Раковски и Каравелов, Бенковски и Кочо Честеменски, хилядите знайни и незнайни хайдути, бунтовници, опълченци и революционери, поставили идеалите за свобода и независимост над всичко и останали завинаги в Пантеона на безсмъртието. Жиланов не пропусна да отбележи,  че в този Пантеон българският народ постави хилядите руски, украински, беларуски, румънски и финландски воини, воювали за поробената ни земя и останали завинаги в нея.

„Уважаеми българи, аз ще цитирам думите на Апостола на свободата „Не думи, а дела трябват“. Иска ми се да сме по-силни на дела, не толкова на думи“, призова кметът на Ботевград Иван Гавалюгов. Той пожела на всички да са по-силни и смели , по-отговорни и сплотени. „ Да пазим заветите на нашите деди. Да бъдем горди българи, смело да вървим напред, да отстояваме българския национален интерес, да съхраняваме българския дух , бит и култура, които са ни запазили като народ и които ни дават самочувствие и увереност , че с гордо изправена глава ще преодолеем всички предизвикателства на днешното време и ще затвърдим нашето достойно място в обединена Европа“.

Приветствие към всички присъстващи отправи бригаден генерал Валери Цолов. „Жив е споменът за онези селяни, хъшове , даскали , които проведоха Априлското въстание и поставиха българския национален въпрос на картата на Европа. Жив е споменът на Виктор Юго и Макхаган , които със своите слова разказаха за Панагюрище и Батак. Жив е споменът за манифеста на Александър Втори, с  който обяви война на Османската империя. В него се казва „защото така изисква чувството на справедливост и собственото наше достойнство“. Ген. Цолов каза, че е жив е споменът за 19 ноември 1877г, когато на този връх бе изтласкана 13 хилядната орханийска армия, която трябваше да се притече на помощ на Плевен. Жив е споменът за 15 декември 1877 г, когато хиляди български и  руски воини измръзнаха и оставиха телата си под връх Баба. Жив е споменът за онези българи, които носеха оръдието под 2-метровия сняг под връх Мургаш.

Заупокойна молитва отслужи негово Високо благоговейнство свещеноиконом Серафим Янев.Той също държа прочувствено слово, което накара присъстващите да се замислят, кое е важно да разберем на днешния ден – да не обвиняваме другите за грешките и да бъдем сплотени, за да я има България.

Признателни поколения отдадоха почит и поднесоха венци и цветя пред Паметника на победата.

Във втората част на тържественото честване участваха Общински духов оркестър Ботевград с диригент Иванка Савова, Мажоретен състав с ръководител  Иванка Христова при НЧ „Христо Ботев 1884“ – Ботевград, самодейни състави от Горна Малина и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *