Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Два нови случая на коронавирус в България

Два нови случая на коронавирус в България съобщи на извънреден брифинг тази вечер премиерът Бойко Борисов.

Двамата заразени се намират в болницата за спешна медицина „Н.И.Пирогов“ в София.

Това са мъж и жена- семейство, като 77-годишният мъж е постъпил на предишния ден с белодробно страдание. Жената е 66-годишна и е в тежко състояние. Интубирана е в шокова зала. Това съобщи ген. Венцислав Мутафийски на извънреден брифинг, който проведе заедно с премиера.  „Няма данни да са пътували в чужбина. Единственото, което се знае е, че синът им работи в „Илиянци“, каза още той.

Двамата болни в София ще останат в „Н.И.Пирогов“. Отделението, където се намират е поставено под карантина. Изследват се 89 лица, с които болните са имали контакт, съобщи председателят на Националния оперативен кризисен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

Така броят на регистрираните в България случаи на Ковид-19 стават 6. По двама болни бяха открити в края на миналата седмица в Плевен и в Габрово.

Вероятно между 40 и 70 процента от населението на Европейския съюз ще преболедуват от коронавируса, посочи проф. Мутафчийски.

Той подчерта, че заболяването е изключително рисково за хората в напреднала възраст.

Тази вече премиерът взе участие в консултативното заседание на Европейския съвет във връзка със заболяването Ковид-19.

Премиерът също обясни, че България засилва производството на медицински предпазни средства, след като други държави от ЕС са спрели износа.

Премиерът посочи, че вече всеки ден ще има конферентна  връзка на здравните министри на страните от ЕС за развитието на ситуацията с коронавируса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *