Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

bTV:Лабораторeн тест откри ешерихия коли в ботевградската вода

Жители на Ботевград алармират за лошо качество на водата и призовават институциите да вземат мерки. От сдружение „За чиста вода“ посочват, че тя е опасна и вкусът ѝ е променен, а това се доказва от експертиза, информира БТА. Проверката е направена по искане на сдружението от акредитирана столична лаборатория.

Екип е отишъл на място в Ботевград и е взел проби от случайно жилище, което се намира в район, близо до центъра. Резултатите показали наличие на ешерихия коли и на ентероколи, като според нормативната уредба за качеството на питейната вода това не е допустимо. От организацията отбелязват, че присъствието на тези микроорганизми в питейната вода означава наличие на фекален замърсител.

Казаха ми вашата проба свети. Има много неща, които ние не сме акредитирани да изследваме. Но най-общо казано тази вода не се хлорира и не се пречиства„, допълни председателят на „За чиста вода“ Иван Николов. По думите им след излизането на тези резултати са се свързали с Регионалната здравна инспекция и са поискали от същото място да се вземе проба и да се провери от официалната лаборатория. От РЗИ са отишли и са взели проба, но все още няма информация какви са резултатите, казаха от сдружението.

Питейната вода за града се осигурява от яз. „Бебреш“, за който в края на миналата година стана ясно, че достига своя минимум. Отговорните институции посочиха, че за проблема със снабдяването на Ботевград е допринесла и работата на МВЕЦ „Бебреш“ в период, в който на централата не е било разрешено да черпи вода от водоема. Николов посочи, че яз. Бебреш не е санитарно-охранителна зона и не е подходящ за водоснабдяване на населението. По думите му повече от 20 години в Ботевград водата не се ползва за питейни нужди, но с нея се къпят и си мият зъбите, което също е риск.

Източник: bTV

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *