Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Нови случаи на COVID-19 в България, заразените вече са 43

Oще два случая на коронавирус са регистрирани у нас. Единият е от Плевен, другият от София. Общият брой е 43, двама от тях са починали. Това заяви ген. Венцислав Мутафчийски на редовен брифинг на Националния оперативен щаб.

„С особен интерес гледаме случая в „Пирогов“, защото той е възрастен човек с двустранна пневмония и прекаран инсулт. Все още няма нужда от интубация“, добави той.

Първа положителна проба за коронавирус е отчетена във Варна, съобщиха от университетската болница „Света Марина“.

Около 18.00 часа се очакват резултатите от втората проба на пациента. Той е 47-годишен мъж, пристигнал с кола от Бергамо, Италия. След като се е почувствал зле, е потърсил медицинска помощ.

В момента е изолиран в инфекциозната клиника.  Установяват се лицата, с които е бил в контакт.

В Гърция нещата са доста сериозни – 228 пациенти. В Албания те са 38, в Босна и Херцеговина – 21, в Румъния – 123. В Северна Македония са 19, а в Сърбия – 46″, обясни Мутафчийски.

„Ситуацията е изключително динамична. Бяха обявени по-твърди мерки в различни страни – Белгия, Швейцария, различни провинции на Германия. В Испания твърдо се препоръчва да не се пътува. Засилва се контрола по нашите граници във връзка със сънародниците ни. които живеят там. Раширява се броя на лицата, които подлежат на карантина, която не е доброволна, а задължителна“, обясни той.

„Главният комисар ме увери, че се предприемат по-строги мерки за пристигащите у нас. Оказва се, че нечетливите и изписани на ръка адреси затрудняват работата. Има изрични инструкции на Гранична полиция да съдействат за четливо и истинско изписване на личните данни. Сформирани са групи са издирване на потенциално заразени лица“, каза още Митафчийски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *