Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Ще бъдат ли отложени матурите заради коронавируса?

Заради коронавируса и наложеното извънредно положение в страната от понеделник (16 март) Министерството на образованието стартира дистанционно електронно обучение.

„До днес неприсъствените дни заради грипните вируси са 12. С новите 10 дни ще станат общо 22. Във всички случаи учебното време за пълноценно усвояване на материала няма да бъде достатъчно. По всяка една дисциплина има 60% преподаване на нови знания и 40% затвърдяване на знания“, заяви пред NOVA министърът на образованието Красимир Вълчев днес.

oй обясни, че чрез дистанционното обучение има за цел да минимизира загубите и времето, в което страната ни е под карантина, да бъде използвано за упражнения и затвърждаване на материала. 

Над 90% от училищата още от понеделник ще стартират с различни форми на дистанционно обучение. Ще има виртуална класна стая, както и възлагане на задачи и самоподготовка. Надяваме се до вторник, сряда обучението да обхване почти всички ученици в страната“, обясни той.

Всички училища правят организация на работата 

„Не обмисляме отлагане на изпитите. Мисля, че те са най-малкият ни проблем. Най-скорошното ни решение, което трябва да вземем, е за пролетната ваканция. Вървим по-скоро до ограничаването ѝ до почивните дни около Великден“, каза Вълчев.

„Предизвикателство остава обучението на деца, които са от семейства, в които липсва отношение към образованието. Трудно би било дистанционното обучение на най-малките ученици без участието на родителите. Те трябва да бъдат в електронна връзка с учителите, за да могат чрез тях тя да възлагат задачи на децата“, обясни министърът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *