Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Поставянето под карантина се определя от РЗИ още на границата. Вижте броя на гражданите за община Ботевград

Новопристигналите жители на община Ботевград от чужбина се поставят под карантина, съгласно заповедта на здравния министър Кирил Ананаиев и в зависимост от коя държава пристигат. Органът, който събира и обобщава информацията за новопристигналите българи, е РЗИ. Това съобщи за  botevgrad.news  Стефка Граматикова, Секретар на Община Ботевград.

„На границата се извършва конторл, независимо през кой граничен пункт гражданите влизат. На всеки пункт има представители на РЗИ, които измерват телесната температура на хората и преценяват, ако идват от рискова страна, им се налага още там карантина. Освен проверка на здравословното състояние, гражданите попълват декларация“, заяви Стефка Граматикова. Тя съобщи още, че информацията пристига в отделните общини  по надлежния ред: най-напред в полицията чрез ОДМВР и периодично на общините. „Именно  в Районните управления на МВР се получава информацията за лицата, преминали граница и кои са им личните лекари. От полицията уведомяват джипитата, а от друга страна и самите граждани са длъжни да го направят“, добави Граматикова. По думите й броят на гражданите от общината, поставени под режим на карантина, постоянно се променя и губи давност, поради забавяне на информацията, която пристига в общинската администрация.

Да припомним, че в община Ботевград бе сформиран Общински кризисен щаб, който утвърди мерки за противодействие на епидемиологичната обстановка. За извършване на контрол кметовете на населените места и личните лекари записват имената на гражданите и държавата, от която са се завърнали, след което ги подават в Община Ботевград.

Проверка на botevgrad.news  показа, че се спазват всички изисквания по поставянето  под карантина на завърналите се зад граница жители на общината. Служители на полицията следят строго за спазването на карантинния срок.

Районната прокуратура е издала разпореждане до началника на РУ на МВР- Ботевград, за извършване на ежедневни проверки за спазване на мерките за борба с разпространението на коронавируса. Прокуратурата е издала разпореждане и до РЗИ. На Общината също е разпоредено да оказва помощ на личните лекари и  да извършва контрол по отношение спазване на карантина, наложена на лица посочени в табличен вид.


При пристигането си в съответното населено място гражданите се регистрират при личния лекар, който получава информация за тях от НОИ. Той издава болничен лист, който се взема от гражданина, след изтичане на 14-дневния срок под карантина .

До момента статистиката показва, че:

В Ботевград до момента са подадени 9 жители, завърнали се от чужбина.

В Новачене през последните дни са се завърнали 5-ма жители на селото – двама от  Германия (днес), двама  от Германия (вчера) и един от Англия -преди ден.

В Литаково са регистрирани петима жители на махалата, които са се завърнали от Италия.

Във Врачеш под карантина са две деца , пристигнали от Испания, а бащата е под карантина на aдрес в Ботевград.

В Скравена днес е регистриран първият случай на завърнал се от Германия. Предстои кметът Методи Драганов да подаде информацията в Община Ботевград.

В Трудовец са регистрирани трима новодошли от чужбина – двама от Австрия и един от Испания.    

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *