Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Проф. Жеко Ганев: Системите за озониране на седемте пречиствателни станции в община Ботевград спират разпространението на коронавируса

По повод появилата се неотдавна във Фейсбук публикация на проф. Жеко Ганев: „Системите за озониране на „Елфи-Тех“ спират разпространението на коронавируса“,  botevgrad.news  потърси за коментар по темата българския учен от Стара Загора, който се оказа всъщност, че е  проектант и изпълнител на изграждането на седемте ПСПВ в общината.

Единствената община в България, която ако използва нормално озониращите си системи, които са направени в 7-те пречиствателни станции за питейни води, жителите няма да имат никакъв проблем с коронавируса.“ , заяви проф. Ганев.

Eĸипът му ce зaнимaвa oт 30 гoдини cъc cъздaвaнe нa cъopъжeния, ĸoитo ce изпoлзвaт зa oбpaбoтĸa и cтaбилизaция нa питeйни вoди чpeз eлeĸтpoxимични тexнoлoгии, a cъщo и зa пpeчиcтвaнe нa cилнo зaмъpceни пpoмишлeни oтпaдъчни вoди. Toвa вĸлючвa и бaĸтepиaлнo пpeчиcтвaнe и нeyтpaлизиpaнe нa виpycитe. Според изданието .infoz.bg поpoф. Гaнeв e ĸpитичeн ĸъм мepĸитe, ĸoитo ce пpeдпpиeмaт в Eвpoпa и в чacтнocт в Бългapия, нacoчeни ĸъм пpecичaнe нa нoвaтa инфeĸция- коронавирус. Toй oбaчe e дoбpe зaпoзнaт c oпитa нa Kитaй и c мeтoдитe, ĸoитo ca пpилoжeни тaм. Paздeля ги нa няĸoлĸo гpyпи и e ĸaтeгopичeн, чe тe тpябвa дa бъдaт пpилoжeни нaвcяĸъдe пo cвeтa.

„В момента получихме информация, дори  образци от Япония. Въз основа на тях се доказва, че  99, 47 %  вируса се убива от озон. Вашата община има в порядъка на 8 кг озон, който може да се произвежда. Това е най-големият принос на бившия ви кмет Георгиев. В момента спирането на вашите пречиствателни станции ви подлага на геноцид, защото ако общината няма пари да пусне в експлоатация пречиствателните станции, защото няма пари да плаща тока, е много жалко“, заяви проф. Ганев.

Професорът счита, че когато водата е обогатена с озон, тя излъчва този озон в околната среда и той убива коронавируса на 90%. Но не само това. Когато се пие озонирана вода тя убива вируса до третия ден, ако не е проникнал в протоплазмата на клетките. Неговият апел бе: „Направете така, че вашите озонаторни системи в Ботевград, които са две в Ботевград и по една в почти всяко село, да започнат да работят“. На въпрос колко ток се изразходва за произвеждане на тази вода, проф. Ганев отговори, че 1 куб м  озонирана вода е на стойност 18 стотинки. „Аз не искам да давам оценки на новия или стария кмет, нито съм приятел или фен на стария кмет, но той намери пари и направи тези системи, които работеха по негово време и защото по негово време изградихме пречиствателните станции. Дали той има грешки или няма грешки,  не е моя работа да коментирам , но в предвид трудната обстановка в която сме, единствената община в България, която има възможност да се предпази от корона вируса на 95, 5 % и е престъпление да не използвате тази възможност.“, каза още проф. Ганев.

Той сподели още, че се намира в непрекъснати контакти с министерството на здравеопазването и в момента „лекарите се чудят откъде да намерят средства за закупуване на озонаторни системи ,а вие имате изградена цялата инфраструктура“. Според професора приложената в Китай  технология за превръщането на кислорода в озон е ефективна, защото атомният кислород унищожава коронавируса за 2 секунди. Другите методи на дезинфекция са много по-неефективни и по-бавни. Хлорът например го унищожава след 8 часа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *