Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Спекула на пазара заради коронавируса и в Ботевград. Държавата взима мерки

Прокуратурата, полицията, НАП и инспектори на Комисията за защита на конкуренцията в цялата страна започнаха масови проверки в аптечната мрежа, за да установят има ли спекула с цените и укриване на предпазни средства и медикаменти, за да се създаде изкуствен дефицит.

През последните дни в аптечната мрежа в Ботевград продължава да няма най-търсените консумативи срещу епидемията от коронавирус – маски и ръкавици. Нещо повече – поставен на вратата надпис, красноречиво говори за това. В търговската мрежа дефицит са вече и дезинфектантите – белина и спрей за почистване на алкохолна основа.

Освен това в социалните мрежи се разпространяват множество снимки с лекарства със силно завишени цени. Проверките
идват след разпореждане на главния прокурор. Обект на проверката е начинът на формиране на цените на лекарствата и лекарствените продукти.

От Прокуратурата призовават гражданите да подават сигнали за нарушения на телефон 112 и електронните страници на прокуратурите.

Цената на медицинските консумативи – маски, дезинфектанти и всякакви гелове, е нерегулирана. В случаи като сегашния зависи от търсенето и предлагането”, коментира здравният икономист Аркади Шарков.

„В следствие на голямото търсене, този тип стока на пазара беше изразходена. Няма достатъчно производство и внос. А голяма част от тези продукти се произвежда в Китай. В следствие на спирането на заводите там, няма достатъчно налични в България. В момента нашите заводи не могат да насмогнат на търсенето, ето защо цената се покачва. Тук елементът е по-скоро пазарен”, смята Шарков.

Той подчерта, че с предпазни средства първо трябва да бъдат снабдени лекарите, медицинските сестри и фармацевтите – „първите на линията” на борбата с епидемията.

При лекарствата без лекарско предписание обаче има пределни цени, поясни икономистът. Т.е. тяхната цена се покачва само с ръста на инфлацията.

За медикаментите, които се продават с лекарско предписание, цените са регулирани от държавата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *