Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Удължават административни срокове заради извънредното положение

Правителството реши да удължи редица административни срокове с цел да се избегне струпването на много хора на едно място. Това обяви министър-предеседателят Бойко Борисов по време на извънреден брфинг в Министерския съвет вчера.

Удължаваме с шест месеца сроковете за издаване на нови лични документи. До края на месец май се удължава срокът за смяна на газовите уредби, както и решенията по ТЕЛК. А срокът за издаване на протоколите за скъпите лекарства се удължава с 12 месеца, обясни Борисов.

Той препоръча на всички кметове, които решат да затворят пазарите, внимателно да помислят какъв ред ще се създаде, за да няма хаос. Във връзка с издадената заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев да се затворят всички търговски обекти, Борисов обяви: „От 17:00 ч. всеки, който иска да получи допълнително разяснение около  въпросната заповед, може да се обади на спешния телефон 112. Надявам се, че няма да има умишлени опити за „хакване“ на платформата“.

По отношение на големите строителни магазини министър-председателят обясни, че това са частни фирми и държавата не може да ги затвори. В случай обаче, че се установи струпване на хора по касите или в самите магазини, то те ще бъдат принудително затворени. „Кухните на ресторантите могат да работят, но храната да се разнася по домовете при строги мерки за хигиенна безопасност“, каза още Борисов.

Парламентът е в готовност за приемане на нови закони или промяна на законодателната уредба, ако това се налага“, обясни премиерът. „При лекарствата има регулация и спекула с цената не може да се прави. Ако има такава с цените на горивата обаче, финансовият министър Владислав Горанов е в готовност за обявяване на минимални цени, нали?“, попита премиерът фиансовият ни министър.

Източник: economic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *